Atelier: Vaccinarea antipneumococica – profilaxie primara de la necesitate la implementarea in PNI

15/05/2013

Atelier: Vaccinarea antipneumococica – profilaxie primara de la necesitate la implementarea in PNI

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atelier-vaccinarea-antipneumococica-profilaxie-primara-de-la-necesitate-la-implementarea-in-pni/

poza vaccinarea la copiiMarti, 14 mai 2013, la sediul Societatii Nationale de Medicina Familiei s-a desfasurat un atelier practic pe tema vaccinologiei: “Vaccinarea antipneumococica – profilaxie primara, de la necesitate, la implementare in PNI”. Workshopul a fost sustinut de catre dr. Daniela Stefanescu si dr. Valeria Herdea.

Inca din deschiderea atelierului, dr. Valeria Herdea a subliniat utilitatea si necesitatea acestuia, reprezentand o modalitate prin care este subliniat faptul ca “principala activitate a medicului de familie este preventia, iar acest obiectiv poate fi indeplinit doar cu ajutorul unui parteneriat viabil intre medic si pacienti.” Totodata, medicii prezenti la eveniment au exprimat pe rand atat asteptarile avute de la atelier, cat si problemele cu care se confrunta in mod uzual cu pacientii, in ceea ce priveste vaccinarea. Principalele aspecte expuse au fost:

  • Refuzul pacientilor de a accepta vaccinul
  • Reticenta pacientilor fata de orice vaccin
  • Necesitatea de a fi aduse in fata argumentele pro-vaccinare
  • Imbunatatirea comunicarii medic-pacient
  • Existent unor resurse online de incredere, pentru corecta informare a pacientilor si a medicilor
  • Nevoia cresterii mediatizarii subiectelor pro-vaccinare
  • Promovarea si asumarea in comunitatea medicala a actualitatilor din vaccinologie
  • Gasirea unei modalitati optime de a convinge parintii sa vaccineze copiii

In urma analizei si dezbaterii acestor probleme concluzia generala a fost ca vaccinarea este un adevarat fenomen social de masa, amplificat negativ de lipsa informarii.

Pentru a afla mai multe despre atelierul de vaccinologie pe tema vaccinului antipneumococic si pentru a afla ce boli poate produce pneumococul si ce sechele pot avea copiii afectati de aceste complicatii, accesati acest link.

In incheierea atelierului, dr. Valeria Herdea si dr. Daniela Stefanescu au evidentiat inca o data problemele din cauza carora procesul de profilaxie in Romania este destul de redus, in comparatie cu cel european – in Europa 86-92% dintre medici vaccineaza, in timp ce in Romania doar 25% dintre medici inoculeaza vaccin. In aceasta situatie apar intrebari precum: “Nu avem informatiile necesare pentru a vaccine? Nu avem curaj? Nu vaccinam pentru ca nu suntem platiti sau nu vrem sa ne complicam”, a subliniat dr. Valeria Herdea.

Vaccinarea este un subiect de actualitate atat la nivel national, cat si la nivel international si de accea va invitam sa dezbatem in continuare acest subiect, prin comentarii. De asemenea, nu uitati ca puteti adresa orice intrebare legata de vaccinare accesand acest link si veti primi un raspuns de la medicul de familie in cel mai scurt timp!

Mai multe informatii despre vaccinare, dar si depre Programul National de Imunizare puteti afla accesand cursurile EMC online gratuite:

Optiuni suplimentare de vaccinare

Planul National de Vaccinare, in abordarea medicului de familie

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: