OMS: Alimentele nesanatoase vor fi taxate, iar aportul de sare va fi redus cu 30%
OMS: Alimentele nesanatoase vor fi taxate, iar aportul de sare va fi redus cu 30%
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-alimentele-nesanatoase-vor-fi-taxate-iar-aportul-de-sare-va-fi-redus-cu-30/
Mai multe state membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au adoptat luni o rezolutie al carui obiectiv principal este prevenirea raspandirii obezitatii la nivel mondial pana in anul 2020. Principalele masuri luate pentru reducerea numarului de persoane obeze se refera la diminuarea aportului de sare in regimul alimentar cu 30%, taxarea suplimentara a alimentelor si a produselor nesanatoase, precum junk food, cresterea activitatii fizice cu 10%.
Reprezentantii statelor care si-au exprimat acordul in legatura cu aceasta masura intentioneaza ca prin reducerea obezitatii sa lupte impotriva unor boli cronice netransmisibile, precum cancer, diabet, boli respiratorii cronice si boli cardiovasculare.
“Costul lipsei de actiune depaseste cu mult costul masurilor”, subliniaza planul de actiuni al OMS, cu mentiunea ca excesul de greutate si obezitatea reprezinta al cincilea cel mai important factor de risc pentru deces la nivel mondial si ca cel putin 2,8 milioane de adulti mor in fiecare an din cauza surplusului de greutate.
Mancarurile nesanatoase – surse de profit pentru companiile alimentare
“Adoptarea planului de actiune este extrem de importanta in lupta impotriva uneia din cele mai devastatoare crize sanitare de la ora actuala”, a declarat pentru John Stewart, un responsabil al organizatiei Corporate Accountability International pentru Agence France Presse. Potrivit acestuia, marile companii din sectorul alimentar obtin “profituri din productia de alimente prea dulci, prea grase sau prea sarate”. De aceea, planul de actiune al Organizatiei Mondiale a Sanatatii face apel la aceste companii in lupta impotriva obezitatii.
“Lupta impotriva obezitatii reprezintă o prioritate, unul din cei mai importanţi factori in lupta impotriva bolilor netransmisibile”, a declarat directorul departamentului de nutritie pentru sanatate si dezvoltare al OMS, Francesco Branca.
Numarul bolnavilor de obezitate s-a dublat in ultimii ani
Conform declaratiilor lui Francesc Branca, asceasta situatie este cu atat mai grava cu cat numarul persoanelor obeze s-a dublat din 1980 pana in 2008. Pentru a diminua acest factor de risc, OMS le propune tarilor membre sa elimine acizii grasi industriali din alimente, sa promoveze afisarea informatiilor nutritionale pe etichetele acestora, sa diminueze procentul de zahar si sare din alimente si de zahar din bauturile racoritoare sau sa reduca marimea portiilor.
Planul de actiune recomandat de OMS in lupta impotriva obezitatii mai recomanda si cresterea “accesibilitatii financiare si a consumului de fructe si legume”. De asemenea, acolo unde este cazul, Organizatia Mondiala a Sanatatii propune implementarea unor taxe suplimentare pentru alimentele care afecteaza sanatatea si interzicerea pentru astfel de produse in comunitatile de copii.
40 de milioane de copii mai mici de 5 ani sunt supraponderali
Cele mai recente date colectate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca un adult din trei se confrunta cu surplusul de greutate, in timp ce un adult din 10 este obez. De asemenea, datele detinute de OMS arata ca 40 de milioane de copii cu varsta sub cinci ani sunt supraponderali, situatie intalnita mai ales in tarile cu venituri mici si medii, a precizat Codfrey Zuereb, un alt reprezentant OMS.
“Punem deja in aplicare din 2004 actiunile recomandate in plan, precum reformularea retetelor produselor, educatia nutritionala si restrictiile globale privind reclamele la produse prea grase, dulci sau sarate destinate copiilor”, a declarat Jane Reid, din partea Aliantei Internationale a Producatorilor de Alimente si Bauturi. Totusi, aceasta organizatie care reprezinta 11 dintre cele mai importante companii din industria alimentara – Coca-Cola, McDonalds, Nestlé s.a. – precum si organizatia Food Drink Europe resping propunerea privind taxarea suplimentara a produselor alimentare nesanatoase.
Autor: Agerpress
0 Comentarii