A fost aprobata HG pentru infiintarea Comitetului National pentru Limitarea Rezistentei la Antimicrobiene

09/11/2018

A fost aprobata HG pentru infiintarea Comitetului National pentru Limitarea Rezistentei la Antimicrobiene

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-aprobata-hg-pentru-infiintarea-comitetului-national-pentru-limitarea-rezistentei-la-antimicrobiene/


Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sanatatii, o hotarare care prevede infiintarea Comitetului National pentru Limitarea Rezistentei la Antimicrobiene (CNLRA).

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, aceasta structura are ca scop elaborarea si monitorizarea activitatii de aplicare a strategiei nationale privind utilizarea prudenta a antibioticelor, limitarea cresterii rezistentei microbiene la antibiotice a populatiei si animalelor si prevenirea raspandirii microorganismelor rezistente.

Colaborarea intre domeniile sanatatii umane, veterinare si cresterea animalelor va fi realizata in cadrul acestui comitet interministerial, care va avea responsabilitatea elaborarii si actualizarii strategiei nationale si a planului national de actiune pentru combaterea rezistentei la antibiotice.

“Rezistenta microbiana la antibiotic este o preocupare la nivelul statelor europene si chiar mondial. In Romania, pana acum, au fost parcursi foarte putini pasi catre controlul rezistentei microbiene. Trebuie sa identificam cauzele care genereaza fenomenul antibiorezistentei si obstacolele pe care trebuie sa le depasim printr-un program de actiune national destinat combaterii fenomenului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, conform comunicatului MS.

Comitetul va fi coordonat de Ministerul Sanatatii si va avea in componenta: Consiliul de conducere, care va avea rolul de a asigura colaborarea intre structurile reprezentate in Consiliu, Grupul de experti, alcatuit din 15 membri, care vor elabora recomandari Consiliului de conducere in vederea masurilor necesare in domeniile de interventie vizate de aceasta structura.

Secretariatul tehnic va fi asigurat de catre Directia generala de asistenta medicala si sanatate publica din cadrul Ministerul Sanatatii.

Consiliul de conducere al CNLRA este format din reprezentanti ai urmatoarelor autoritati centrale: Ministerul Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Cercetarii si Inovarii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, Institutul National de Sanatate Publica, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara ‘Cantacuzino’, Institutul National de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, mentioneaza sursa citata.

Cu statut de invitat, la intalnirile CNLRA pot participa reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor din Romania, Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, reprezentanti ai altor organizatii profesionale medicale umane si veterinare, reprezentanti ai ONG-urilor si asociatiilor de pacienti.

Activitatea CNLRA va genera masuri si recomandari pentru: prevenirea extinderii rezistentei microorganismelor la antimicrobiene, prin utilizarea rationala a antibioticelor in scopul limitarii transmiterii germenilor multirezistenti la antibiotice, optimizarea utilizarii antibioticelor in medicina umana si in medicina veterinara, utilizand si datele locale/nationale privind rezistenta microbiana, diseminarea informatiilor privind aparitia variatiilor in rezistenta antimicrobiana notificate de catre clinicile si laboratoarele de microbiologie de referinta prin aplicarea recomandarilor ghidurilor terapeutice si emiterea unor recomandari institutiilor de profil privind tematica necesara pentru formarea personalului medical din domeniul uman si veterinar privind utilizarea judicioasa a antibioticelor, testarea rezistentei la antibiotice si raportarea rezistentei la antibiotice si comunicarea in domeniul rezistentei microorganismelor la antimicrobiene.

De asemenea, conform sursei mentionate, CNLRA va genera masuri si recomandari privind activitati pentru informarea publicului larg despre utilizarea judicioasa a antibioticelor si despre riscurile legate de utilizarea necorespunzatoare a acestora, orientarea cercetarii medicale spre rezolvarea problemelor de sanatate publica  aferente rezistentei la antimicrobiene si incurajarea cooperarii internationale in domeniul rezistentei la antimicrobiene.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: