A fost lansat Atlasul Politicilor de Preventie pentru HPV in Romania
A fost lansat Atlasul Politicilor de Preventie pentru HPV in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-lansat-atlasul-politicilor-de-preventie-pentru-hpv-in-romania/
A fost lansat Atlasului Politicilor de Preventie pentru HPV in Romania. Evenimentul, organizat de deputatul Catalin Tenita, in colaborare cu Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale si Reproductive si cu European Cancer Organisation, a avut loc la Palatul Parlamentului, in prezenta a numerosi invitati din tara si strainatate.
“Atlasul da un backup cuprinzator pentru politicile europene pentru preventie primara, secundara, pentru screening si informatii despre HPV si pentru preventia acestuia. Tarile cu cele mai bune performante sunt Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie si Irlanda. (…) Subliniez situatia din Romania – nu este o coincidenta ca am ales Romania ca lansare pentru acest Atlas. Tara noastra are o incidenta si o rata de mortalitate mare a cancerului de col uterin in Europa, cu 32,3 % cancere per 100.000 de femei pe an si pana la 17 din 100 de femei care sunt omorate de aceasta boala – mai mare de 4 ori decat media europeana. Si, totusi, tara noastra are o rata scazuta de vaccinare HPV si de screening pentru cancer de col uterin”, a declarat deputatul Catalin Tenita, potrivit Agerpres.
Potrivit demnitarului, Atlasul ilustreaza faptul ca HPV cauzeaza mai bine de 90 de cancere pe an care sunt prevenibile daca se fac campanii de vaccinare si de screening. El a subliniat ca “Nu ne putem permite sa ne complacem”,
“Politica de preventie arata ca, desi s-au facut progrese la prima editie, cred ca in 2020, persista disparitati in toata regiunea. Este timpul sa ne mobilizam, sa ne unim fortele, sa ne intensificam eforturile pentru a creste rata de vaccinare HPV, sa avem proceduri de screening si sa imbunatatim informatiile in Romania si in intreaga Europa. Sa tinem minte ca daca alegem vaccinarea, alegem o mostenire de sanatate si de bunastare pentru copiii nostri si pentru generatiile viitoare. Daca nu acum, cand?”, a mai transmis deputatul.
De asemenea, si consilierul prezidential Diana Paun a precizat ca “HPV este o problema de sanatate publica, de importanta majora si ca acest Atlas de preventie aduce cu sine valori importante pentru autoritati, asigurand o abordare integrata pentru preventie si control.”
Totodata, si ambasadorul Marii Britanii, E.S. Andrew Noble, a pledat pentru necesitatea vaccinarii anti-HPV.
“Vorbesc in calitate de tata a doua fiice vaccinate. (…) Sunt protejate de cancer de col uterin. Ratele acestui cancer si ratele de deces din Romania sunt clar o tragedie nationala pentru cel putin 2.000 de familii. (…) Mai rea decat frica de vaccinare in anumite parti ale acestei tari cred ca este teroarea legata de cancer. (…) Sper ca vaccinarea anti HPV poate fi un mijloc de a demonstra acelor parti ale populatiei care nu si-au vaccinat tinerele si tinerii sa vada ca este un demers care merita, O campanie de succes pentru vaccinarea HPV necesita o strategie adecvata de educatie, o legislatie adecvata si un accent pe implementare. (…) Este nevoie de educatie sexuala pentru toti tinerii” a subliniat ambasadorul Noble, potrivit sursie citate.
Etichete: hpv, atlas hpv, preventie hpv
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii