Accesul pacientului sau reprezentantilor acestuia la actele medicale
Accesul pacientului sau reprezentantilor acestuia la actele medicale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/accesul-pacientului-sau-reprezentantilor-acestuia-la-actele-medicale/
In ce priveste acest subiect, trebuie sa avem in vedere ca temei juridic principal Legea pacientului, respectiv Legea nr. 46/2003. Aceasta lege prevede expres in cuprinsul sau doua aspecte importante in ceea ce priveste actele medicale:
1.Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.
2.Pacientul are acces la datele medicale personale.
Prin urmare, unui pacient sau fost pacient nu i se poate refuza pe de o parte, dreptul de a intra in posesia datelor medicale, iar pe de alta parte, dreptul de a i se comunica aceste date medicale.
Un alt aspect important este ca toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia si necesita consimtamantul pacientului pentru comunicarea acestora unor terti.
Insa, in cazul in care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati in tratamentul pacientului, acordarea consimtamantului pentru comunicarea informatiilor nu mai este obligatorie, la fel ca si in cazurile in care legea prevede expres situatii similare.
Mai mult, orice amestec in viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor in care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori ingrijirile acordate si numai cu consimtamantul pacientului (exceptii fiind cazurile in care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica).
In ce priveste comunicarea actelor catre reprezentantii pacientului, trebuie facuta o distinctie.
In cazul in care pacientul este in viata si are reprezentant legal, atunci reprezentantului legal i se pot comunica actele medicale daca exista o astfel de cerere efectuata in numele pacientului.
Daca pacientul este decedat, desi legea prevede expres ca doar pacientul are acces la datele medicale ale sale si nu familia sau apropiatii sai, in cazul in care reprezentantiii pacientului decedat au demarat un demers legal, actele vor fi comunicate autoritatilor (parchet, politie, instanta judecatoreasca) ce solicita aceste acte si nu reprezentantilor legali.
Relativ la sanctiunea cu privire la necomunicarea actelor medicale, in cazul in care pacientului i se refuza comunicarea actelor medicale, legea este destul de clara si prevede ca nerespectarea de catre personalul medico-sanitar a acestui drept atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala, conform prevederilor legale.
Autor: Cristian Barcan
9 Comentarii
Bună ziua.! Cum as putea întra în posesia fisei medicale, a mamei mele care suferă de cancer la colon ,dementa si este internata la paleative, am solicitat medicul de familie dar a spus ca nu poate elibera copie după fisa fiindcă decat prin consimtamant la notar sau hotarare judecatoreasca. Noi doream sa îi depunem actele pentru asigurare dar d-l doctor refuza cu desăvârșire sa ne elibereze o copie după fisa. Cum putem proceda care sunt pașii pe care trebuie sa îi facem.
Bună ziua.! Cum as putea întra în posesia fisei medicale, a mamei mele care suferă de dementa, am solicitat medicul de familie dar a spus ca nu poate elibera copie după fisa fiindcă mama mea nu colaborează cu dumneaei. Noi doream sa îi depunem actele pentru handicap dar doamna doctor refuza cu desăvârșire sa ne elibereze o copie după fisa. Cum putem proceda care sunt pașii pe care trebuie sa îi facem.
Bună ziua, soțul meu a murit de curând ,vreau să știu ce tratament ,la cine să mă adresez sau ce demersuri trebuie să fac?
Buna ziua, tatal meu a murit de curand si as dori fisa medicala de la spital. Cum sa procedez.
Tatăl meu a decedat acum o luna,am făcut succesiunea, dar numai pt.ca vreau ca eu, sora mea si mama sa deschidem un dosar penal celor ce l-au omorât pe tatăl nostru prin incompetența medicală.Vreau sa stiu daca după efectuarea succesiunii putem lua fișa medicală a tatalui nostru pt.a începe urmărirea penală. Va rog frumos , as vrea sa stiu mai ales ca tatăl nostru a decedat în Galati unde a fost trimis si nu in Buzău de unde este de fapt.Va multumesc frumos. Ștefania/ Buzau
eu am refuzat sa dau datele medicale ale unui pacient decedat apartinatorilor, chiar daca acestia au venit cu un avocat, m-au intimidat, pt un proces de mostenire. am invocat legea pacientului si am rugat avocatul sa vina cu o hotarare judecatoreasa pt obtinerea datelor pe care le-au solicitat….sper ca am facut bine.astept raspuns, va multumesc anticipat
Cum trebuie sa procedam daca fisa medicala a pacientului decedat este ceruta de o firma de asigurari la care avea o asigurare de viata. Va multumesc.
Si daca actele medicale sunt cerute de o firma de asigurari la care pacientul decedat avea o polita de asigurare de viata? Avem obligatia de a comunica aceaste date firmei respecttive?
Cum trebuie procedat in cazul in care reprezentantul legal (sot, sotie, copii) al unui pacient DECEDAT solicita date medicale (fisa pacientului)cerute de catre o firma de asigurari (de viata, de boala)la care decedatul era asigurat.
Firma de asigurari este indreptatita sa solicite acele date medicale care sunt confidentiale? Daca da, cui trebuie trimise datele medicale (copia dupa fisa medicala) firmei de asigurari in urma unei cereri scrise sau reprezentantului legal?
Eu am refuzat sa dau datele medicale ale decedatului firmei de asigurari chiar daca spuneau ca sunt autorizati sa opereze date cu caracter personal (nume, prenume, CNP, adresa, etc), dar eu cred ca nu si date personale MEDICALE. Am procedat corect?