Acneea, o problema serioasa pentru pacienti si medici de familie

27/01/2012

Acneea, o problema serioasa pentru pacienti si medici de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acneea-o-problema-serioasa-pentru-pacienti-si-medici-de-familie/

curs emc acneeDesi privita de multi drept o afectiune usoara, acneea nu este o problema de sanatate ce trebuie tratata cu superficialitate. Chiar daca efectele fizice nu sunt intotdeauna extrem de grave, faptul ca la nivel mondial ramane un tabu social, alaturi de modul in care cei din jur ii privesc inca pe cei cu afectiuni ale pielii, precum si varsta plina de tulburari emotionale la care acneea se manifesta cu precadere, fac aceasta boala a pielii una ce trebuie privita cu maxim interes si intelegere de catre medicii de familie.

La nivel mondial, aproximativ 300 de milioane de persoane sufera de acnee, majoritatea fiind adolescenti si tineri. In SUA, o tara privita ca fiind dezvoltata din toate punctele de vedere, doar 11% dintre cei afectati se trateaza, desi pentru aproximativ un sfert aceasta afectiune produce cicatrici pe viata.

Pentru o intelegere mai buna a acneei, a modului de tratare si monitorizare a acestei afectiuni, puteti urma cele doua cursuri puse la dispozitie de FormareMedicala.ro, Introducere in acnee si Acneea, diagnostic si tratament. Cele doua cursuri totalizeaza 16 puncte EMC.

O lectie de curaj

Cum spuneam, acneea afecteaza sute de milioane de tineri din toata lumea si din toate mediile sociale. Nici macar fotomodelele nu sunt scutite de astfel de probleme. O adolescenta de 16 pe nume Cassandra, fotomodel si studenta, a facut valva pe internet cu un mic video care arata cum sa iti ascunzi acneea si urmele lasate de ea prin machiaj. Dincolo de faptul ca a fost vizionat de peste 4,3 milioane de ori, materialul respectiv arata si cata nesiguranta si durere poate aduce o astfel de afectiune.

Acneea si impactul pe care il are asupra adolescentilor

de Anca Popa, Psiholog / Psihoterapeut

Desi acneea nu este o problema de care sunt afectati doar adolescentii, ci si persoanele trecute de 20 sau chiar de 30 de ani, adolescentii sunt de obicei cei mai afectati, mai ales din punct de vedere psihologic. Nici nu este greu de inteles de ce, cand ne gandim ca la varsta aceasta se afla chiar in mijlocul dezvoltarii personalitatii, a descoperirii si explorarii propriei sexualitati, si a nevoii de afirmare sociala.

Si cum aspectul fizic este atat de important, adolescentul afectat de acnee poate fi exclus de catre alti adolescenti din unele cercuri sociale, ceea ce poate avea efecte covarsitoare asupra starii sale emotionale si a imaginii de sine. In plus, importanta care este data miturilor care circula in randul adolescentilor, mituri care pretind ca pot oferi o explicatie in legatura cu aparitia acneii, il pot face pe adolescent sa se simta cumva responsabil pentru faptul ca are acnee, ca si cum el ar fi de vina ca este victima acestei boli de piele.

Din cauza acestei probleme si a frustrarii pe care o poate provoca, multi adolescenti se simt fortati sa faca niste schimbari de viata majore, schimbari care de obicei nu reflecta adevaratele lor nevoi si dorinte. De exemplu, o fata afectata de aceasta problema se poate simti nedemna de atentia vreunui baiat si ar evita toate situatiile in care ar putea fi in prezenta unuia, tocmai pentru a evita vreo intamplare care sa-i confirme temerile. Un baiat afectat de acnee s-ar simti mereu agitat in prezenta altor persoane, gandindu-se ca toti cei ce se uita la el nu se pot gandi decat la cat de urat ii arata pielea. Si fata si baiatul au mari sanse sa devina foarte retrasi, iar aceste comportamente pot fi indicatorii existentei unei depresii. Da, chiar atat de puternic poate fi impactul acneeei.

Dupa ce semne depistam depresia la adolescenti?

  • Tristete, lipsa sperantelor de viitor
  • Accese de furie, tipete
  • Retragerea din familie si retragerea sociala
  • Pierderea apetitului sau cresterea brusca a acestuia
  • Letargie
  • Sensibilitate extrema la criticism
  • Lipsa interesului fata de activitati, mai ales fata de cele care inainte aveau o importanta
  • mare
  • Dificultati de concentrare
  • Prezenta sentimentului de vina
  • Prezenta sentimentului ca sunt nedemni de iubire si atentie
  • Lipsa entuziasmului si a motivatiei
  • Ganduri sau intentii suicidale

Medicii de familie trebuie sa isi incurajeze pacientii si familiile acestora sa nu trateze cu superficialitate acneea, vazand-o ca pe o problema trecatoare, mai ales daca observa semne de depresie. Psihoterapeutul le va oferi suportul sau pentru rezolvarea depresiei si se pot prescrie medicamente si creme care ajuta la disparitia acneei.

Nu tratati aceasta problema ca fiind ceva trecator, pentru ca tulburarile emotionale care se produc in adolescenta pot afecta o persoana pentru tot restul vietii.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: