Acord intre medicii de familie si pediatrii pentru un program de consiliere perinatala si postnatala

10/07/2015

Acord intre medicii de familie si pediatrii pentru un program de consiliere perinatala si postnatala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acord-intre-medicii-de-familie-si-pediatrii-pentru-un-program-de-consiliere-perinatala-si-postnatala/

gravideleGravidele si mamele din Romania vor avea mai usor acces la servicii de educatie perinatala, necesare atat in perioada sarcinii, cat si in cea postnatala.

Asociatia SAMAS, singura retea nationala de educatori perinatali, a incheiat un protocol cu Societatea Nationala de Medicina Familiei si Societatea Romana de Pediatrie, care vizeaza promovarea si implementarea unui proiect social ce vine in sprijinul gravidelor si mamelor cu copii mici din Romania.

Medicii de familie si medicii pediatri devin astfel ambasadori SAMAS, singurul program din Romania care ofera servicii de consiliere si educatie pe perioada primelor 1.000 de zile, de la conceptia copilului, pana cand acesta implineste 2 ani.

Programul are ca obiective pe termen lung: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata inca din timpul sarcinii, cat si postnatal.

Cifre ingrijoratoare privind sanatatea mamei si a copilului in Romania

Rata ridicata de mortalitate infantila, rata scazuta de alaptare exclusiva, malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei si lipsa controalelor prenatale confirma o nevoie reala de educatie perinatala in tara noastra.

Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute (8.471 de decese in 1990—2.250 in 2009 si 2.078, in 2010), Romania se mentine, totusi, pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,5 la 1.000 de copii nascuti vii, in 2013 (conform Institutului National de Statistica).

Principala cauza a mortalitatii infantile este legata de perioada perinatala, cele mai multe decese inregistrandu-se in randul prematurilor.

Nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2.500 de grame prezinta cel mai mare risc de mortalitate infantila.

Greutatea mica la nastere este data de mai multi factori: malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei, lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale.

Ponderea copiilor cu greutate mica la nastere a crescut de la 8,5%, in 2004, la 9,3%, in 2010, odata cu cresterea numarului de copii prematuri, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului ‘Alfred Rusescu’, din Bucuresti, in anul 2011, pe un esantion de 2.117 copii.

Romania nu sta bine nici la rata alaptarii exclusive la san: 12%, fata de 30%, cat este media din UE, potrivit aceluiasi studiu desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF. Si durata medie a alaptarii exclusive a scazut de la 3,9 luni, in 2004, la 2,43 de luni, in 2011.

Accesul gravidelor la informatii este scazut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat ca au fost instruite asupra alaptarii exclusive.

Gravidele vor afla de programul SAMAS direct de la medicii de familie si pediatri

In acest context, protocolul dintre Asociatia SAMAS si Societatea Nationala a Medicinei de Familie si Societatea Romana de Pediatrie este menit sa ofere o mai buna promovare a programului de catre medicii de familie si medicii pediatri, primii piloni in relatia cu gravidele si mamele cu copii mici.

“Cifrele ne arata ca este nevoie de mai multa implicare la nivel national pentru imbunatatirea starii de sanatate a gravidelor, mamelor si bebelusilor. Prin acest protocol ne dorim sa crestem vizibilitatea programului SAMAS si, implicit, accesul mamelor la serviciile de consiliere perinatala in primele 1.000 de zile, despre care studiile au dovedit ca joaca un rol crucial in starea de sanatate ulterioara a copiilor. Desi in tarile din Vest, serviciile de educatie perinatala sunt populare, romancele nu sunt foarte familiarizate cu aceste servicii, pe care le oferim gratuit cazurilor sociale”, a declarat Marina Otelea, Presedinte al Asociatiei SAMAS.

“Medicii de familie sunt primii specialisti la care apeleaza gravidele, insa, din pacate, timpul alocat unei consultatii nu le permite sa le ofere consiliere detaliata si, mai ales, aplicata, despre ceea ce inseamna procesul nasterii, schimbarile fizice si psihologice care intervin in perioada sarcinii, reguli de nutritie in perioada pre si postnatala, informatii legate de pregatirea sanului pentru alaptare si despre alaptarea exclusiva. Vom promova programul atat direct, catre gravide, cat si prin sustinerea in cadrul evenimentelor desfasurate sub egida SNMF”, a declarat si Dr. Sandra Alexiu, Vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

“Nevoia unui astfel de program pentru sanatatea mamei si sugarului, care sa consolideze si sa dezvolte cunostintele si informatiile primite de gravide in cabinetul medicului de familie si pediatrului, este mare. Perioada diversificarii, dar si nutritia sanatoasa a copiilor prescolari pun multe probleme mamicilor, de aceea, cred ca orice program de consiliere care acopera acest subiect este foarte util. Vom recomanda ferm acest program oricarei mame cu copil mic care ne trece pragul”, a sfirmat Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Peste 40.000 de mame au beneficiat de consultanta din partea SAMAS

SAMAS — Sanatate pentru Mame si Sugari (SAMAS) este un program de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Crucea Alba, Crucea Rosie Sector 6 si Fundatia Nutricia menit sa ofere consiliere parintilor pe perioada primelor 1.000 de zile ale copilului lor.

In paralel, initiatorii programului SAMAS si-au propus dezvoltarea unei Retele de Asistenti de Sanatate pentru Mame si Sugari, oferind burse de formare cadrelor medicale, care in urma cursurlor intensive si a perioadei de practica, devin educatori perinatali certificati SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

Din anul 2013, de cand a fost initiat proiectul, pana la sfarsitul anului 2014, au fost certificati 218 educatori perinatali, iar 44.148 de mame au beneficiat de consultanta perinatala, ceea ce inseamna aproximativ 13% din numarul total al gravidelor din 2013 si 2014.

Initiatorii programului si-au propus ca numarul cadrelor medicale care vor beneficia de bursele de formare SAMAS sa creasca la 500, iar peste 84.000 de mame sa primeasca acces la educatie perinatala, furnizata de educatorii perinatali, pana la finalul anului 2016.

Programul SAMAS este primul proiect social de anvergura nationala din Romania, distins recent in cadrul Galei Societatii Civile, unde a castigat locul al 3-lea la categoria proiectelor de sanatate.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: