Acromegalia | Catalina Poiana: Debutul bolii este insidios, evolutia este lenta progresiva

04/11/2022
Acromegalia | Catalina Poiana: Debutul bolii este insidios, evolutia este lenta progresiva

Acromegalia | Catalina Poiana: Debutul bolii este insidios, evolutia este lenta progresiva

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acromegalia-catalina-poiana-debutul-bolii-este-insidios-evolutia-este-una-lenta-progresiva/

Acromegalia este o boala cronica, sistemica, care de obicei se diagnosticheaza la o varsta medie de 40 de ani, cu o prevalenta egala la barbati si la femei, insa simptomele pot aparea oricand. potrivit statisticilor, aceasta boala rara afecteaza 40 pana la 70 de persoane dintr-un milion.

Boala endocrina este caracterizata prin productia excesiva de hormon de crestere dupa finalizarea pubertatii si inchiderea cartilajelor de crestere.

Cauze si diagnostic

Cea mai frecventa cauza este prezenta unei tumori la nivelul glandei hipofize, situata la baza creierului.

Excesul de hormon de crestere aparut in copilarie duce la aparitia gigantismului, caracterizat prin cresterea exagerata a oaselor lungi.

“Diagnosticul in cazul acestei boli se pune, de cele mai multe ori, destul de tarziu, dupa cinci, zece ani de evolutie sau chiar si mai mult. Pacientii ajung tarziu la medic din cauza faptului ca debutul bolii este insidios, evolutia este una lenta progresiva si, cel putin la inceput, semnele si simptomele pot sa fie nespecifice, cu dureri osteo-articulare, astenie fizica, cefalee, transpiratie, cu probleme dentare, apnee de somn, care de obicei trimit pacientul catre consulturi la diverse alte specialitati si destul de tarziu catre medicul endocrinolog. Mijloacele terapeutice pe care le avem la indemana ne ajuta sa controlam cat mai bine acromegalia. Cu cat acest control este mai bun, cu atat calitatea vietii este ameliorata, comorbiditatile sunt reduse, iar rata mortalitatii se apropie de cea a mortalitatii generale”, a declarat prof. univ. dr. Catalina Poiana, medic endocrinolog, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Specialistii subliniaza ca diagnosticarea precoce a acromegaliei este esentiala pentru ca pacientii sa urmeze un tratament eficient.

Totodata, este importanta diagnosticarea in prima faza a bolii pentru a putea reduce riscul de aparitie a complicatiilor si a comorbiditatilor.

Semnele si simptomele acromegaliei

* Stari de oboseala, dureri articulare, dureri de cap (cefalee), tulburari ale somnului

* Nu se modifica inaltimea pacientului, dar apare cresterea in dimensiuni a oaselor fetei (oasele nasului, fruntii, barbiei), mainilor si picioarelor.

* Tegumentele sunt mai groase, pacientii transpira mai mult decat de obicei.

* Ingrosarea vocii

* Largirea extremitatilor (maini, picioare): cresterea numarului la pantof sau a diametrului degetelor (inelarului)

* Largirea fruntii si a maxilarului inferior

Acromegalia avansata si necontrolata poate cauza complicatii precum: hipertensiune arteriala, diabet zaharat secundar, insuficienta cardiaca, sindrom de apnee in somn, afectarea functiei hipofizare normale, modificari de camp vizual.

In prezent, in Romania exista un Registru National de Acromegalie, proiect implementat anul trecut de Societatea Romana de Endocrinologie (SRE).

“Prin acest registru, Societatea Romana de Endocrinologie isi propune sa colecteze date privind epidemiologia acromegaliei in Romania. In felul acesta, situatia pacientilor cu acromegalie va fi cunoscuta la nivel national si va putea fi comparata cu cea din alte tari europene.”, transmite SRE, intr-un comunicat de presa.

Etichete: acromegalia, diagnostic acromegalie, semne si simptome acromegalia, catalina poiana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: