Acumularea numerica de cazuri nu duce la dezvoltarea intuitiei diagnostice

21/02/2014

Acumularea numerica de cazuri nu duce la dezvoltarea intuitiei diagnostice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acumularea-numerica-de-cazuri-nu-duce-la-dezvoltarea-intuitiei-diagnostice/

doctor cristian sever oanaIn cea mai mare parte a timpului medicii cu experienta folosesc o judecata clinica intuitiva, adica ne-transparenta, ne-explicita. Acest fapt nu o face cu nimic mai putin rationala, ci doar e un prilej de enervare pentru rezidentii lipsiti de experienta care doresc un rationament explicit bazat pe dovezi, ghiduri sau protocoale. Aceasta judecata clinica presupune recunoasterea constienta sau subconstienta a unor combinatii sau configuratii de elemente care sugereaza sau confirma un diagnostic, sau indica un tratament.

Experienta presupune un permanent feed-back

Aceasta maiestrie se dezvolta odata cu acumularea experientei. Experienta, in acest caz, presupune un permanent feed-back privind cazurile examinate care permite medicului sa-si corecteze si rafineze continuu diagnosticul initial.

In absenta acestui feed-back, acumularea numerica de cazuri nu duce la dezvoltarea intuitiei diagnostice. De exemplu, nu poti avea prea mare incredere in intuitia clinica a unui specialist in imagistica, care nu stie cum au evoluat cazurile pe care le-a vazut.

In schimb, daca anestezistul spune in timpul operatiei “ceva nu e in regulă” toata echipa incremeneste si-si tine respiratia in asteptarea catastrofei!

In ce conditii vei recunoaste instantaneu infarctul pulmonar la fel cum recunosti o fata cunoscuta

Dar sa vedem cum arata in practica judecata clinica intuitiva.

Pacientul din fata ta acuza o durere toracica puternica, ascutita, instalata brusc (in secunde sau minute). In mintea ta se desfasoara constient sau subconstient un sir de diagnostice precum pneumotorace, infarct pulmonar, anevrism aortic disecant, etc.

Daca un alt pacient a inceput brusc sa tuseasca cu expectoratie sanguina, asta te face sa te gandesti la bronsita acuta, tuberculoza pulmonara, infarct pulmonar, carcinom bronsic, etc.

Cand diagnosticul se ridica la nivelul constientei

Daca insa atat durerea toracica cat si tusea cu expectoratie sanguina sunt prezente la acelasi pacient, cele doua fire diagnostice de mai sus se intersecteaza mental in dreptul infarctului pulmonar, iar acest diagnostic se ridica la nivelul constientei.

Daca ai intalnit deseori aceasta combinatie sugestiva de simptome, iar diagnosticul de infarct pulmonar a fost de fiecare data confirmat de angio-CT, atunci vei recunoaste instantaneu infarctul pulmonar la fel cum recunosti o fata cunoscuta.

Daca diagnosticul sau un numar restrans de diagnostice diferentiale nu iti vin imediat in minte, atunci este cazul sa apelezi la judecata clinica transparenta sau explicita.

Articolul face parte din seria “Judecata clinica in ambulator”, semnata de dr. Sever Cristian Oana. Cititi si Cu totii intalnim cate un pacient care ne povesteste despre erorile comise de alti medici.

Autor: Cristian Oana

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: