Alergia la proteinele laptelui de vaca, un diagnostic provocare pentru medicii de familie
Alergia la proteinele laptelui de vaca, un diagnostic provocare pentru medicii de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alergia-la-proteinele-laptelui-de-vaca-un-diagnostic-provocare-pentru-medicii-de-familie/
Alergia la proteinele laptelui de vaca este o afectiune des intalnita in practica de zi cu zi a medicilor pediatrici. Prevalenta este apreciata la 2-3% la sugari si la aproximativ 1% la copilul cu varsta scolara (>6 ani).
Insa, de cele mai multe opri, primul medic care ia contactul cu astfel de cazuri este medicul de familie.
Astfel, a cunoaste toate fetele pe care aceasta afectiune le poate avea, este un lucru mai mult decat esential.
FormareMedicala.ro a consultat un reputat specialist pediatru de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului din Capitala pentru a raspunde la cele mai frecvente intrebari legate de alergia la proteinele laptelui de vaca.
In prima faza, am intrebat care sunt semnele acestei afectiuni si daca mai poata fi confundata si cu altele.
“Semnele sunt foarte variate: de la manifestari zgomotoase sistemice, de tip anafilactic (pentru alergiile mediate IgE) pana la manifestari cu localizare cutanata sau gastrointestinale (greata, varsaturi, dureri abdominale recurente,meteorism abdominal,scaune sanguinolente, diaree,constipatie, apetit progresiv scazut, dificultati de alimentatie pana la refuzul alimentatiei, tulburari de somn,iritabilitate) sau chiar manifestari alergice de sfera aparatului respirator (rinite, rinoree, chiar episoade de bronhospasm).
Poate fi confundata cel mai adesea cu alte tipuri de afectiuni gastrointestinale, variabile in functie de varsta copilului : reflux gastroesofiagian, intoleranta la lactoza, boala celiaca, alte alergii si intolerante alimentare, esofagite si gastrite, infectii intestinale, infestatii parazitare”, a declarat Dr. Alina Popp de la IOMC (IMSMC) “Alessandrescu – Rusescu”.
Atunci cand vine vorba de diagnosticul privind alergia la proteinele laptelui de vaca , poate parea o treaba usor, insa in realitatea nu prea este.
“Diagnosticul este dificil de stabilit, nu exista investigatii care pot confirma/infirma 100% APLV. Dozarile diferitelor tipuri de imunoglobuline (IgE, IgG4 ne aduc informatii limítate, cu specificitate relativa in multe cazuri).
Diagnosticul se stabileste prin coroborarea unei evaluari clínice minutioase, proba terapéutica si proba de provocare si o buna interpretare a rezultatelor investigatiilor de laborator”, a afirmat Dr. Alina Popp pentru formaremedicala.ro.
Daca nu este diagnosticata corect si in timp util, alergia la proteinele laptelui de vaca poate avea un impact negativ asupra cresterii si dezvoltarii copilului, poate implica leziuni intestinale (enteropatii si colite), sindrom de malabsorbtie, intoleranta secundara la lactoza si soc anafilactic cu potential fatal (in cazul alergiilor mediate IgE).
De asemenea, si partea de tratament si recomandari pentru parinti in legatura cu alimentatia bebelusului, este importanta in cazul acestei afectiuni.
“Tratamentul este pur dietetic si consta in eliminarea din alimentatie a alergenului pentru o perioada variabila in functie de varsta copilului si de tipul de APLV pe care il prezinta. Recomandarile punctuale vor consta in substitutia corecta a alimentelor care trebuie eliminate, cu altele, cu obiectivul sustinerii cresterii si dezvoltarii printr-o nutritie completa.”, a mai declarat medicul pediatru Alina Popp.
De curand, o colaborare intre Universitatea Ludwig-Maximilian din Munchen si IOMC ( INSMC) Bucuresti a dus la realizarea unei evaluari despre implementarea in practica medicala a recomandarilor europene pentru cele mai frecvente intolerante alimentare ale sugarului si copilului: alergia la proteinele laptelui de vaca si boala celiaca.
La acest chestionar sunt invitati sa participe medici pediatri si medici din asistenta primara cu practica pediatrica din mai multe tari europene, iar Romania a fost considerata o tara importanta in acest proiect.
Detalii, AICI.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii