A fost infiintata Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale

01/11/2011

A fost infiintata Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alianta-romana-de-combatere-a-hipertensiunii-arteriale-infiintata/

Mai multe societati medicale din tara si-au unit fortele pentru a crea Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA). Semnatarii au fost conf.dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, prof.dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, conf.dr. Gabriel Preda, presedintele Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie, dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, prof.dr. Ioan Bruckner, presedintele Societatii Romane de Medicina Interna si prof.dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie.

Hotararea infiintarii acestei aliante a venit in contextul statisticilor ingrijoratoare cu privire la aceasta problema de sanatate care afecteaza un numar important de romani. Practic, potrivit celor mai noi informatii unul din trei romani sufera de HTA.

“Cu siguranta hipertesiunea este o mare problema care poate fi rezolvata care poate fi rezolvata cu colaborarea medicilor. Cred ca aceasta este forma cea mai utila pentru rezolvarea acestei probleme. Vom pune la punct un program de manifestare, prima de relevanta va fi conferinta nationala pe aceasta tema”, a precizat conf.dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie (SRC).

“O parere asemanatoare are si fostul presedinte Am hotarat sa cream aceasta alianta, o alianta de specialisti. Hipertensiunea presupune implicarea mai multor societati de la cardiologie, neurologie, diabet, medicina de familie, etc. Multi doctori participa la tratarea HTA. Aceasta boala genereaza un numar important de morti. Ideea de a forma aceasta alianta este de a ne uni fortele, demarand actiuni impreuna in ceea ce priveste educatia populatia, cat si promovarea anumitor actiuni catre autoritatile statului”, a spus dr. Dan Deleanu.

Hipertensiunea arteriala, vazuta prin mai multe specialitati

Specialistii care se confrunta zi de zi cu pacientii sustin ca HTA este un factor de risc in mai multe boli. O categorie ar fi cele neurologice.

“Hipertensiunea este cel mai importantr factor de risc pentru bolile vasculare si cerebrale, indiferent de natura lor. HTA este unul dintre principalii factori de risc pentru tulburarile neurocognitive si cu sindroamele dementiale indiferent de natura lor. HTA este un factor major de risc pentru Alzheimer. Statisticile OMS din ultimii 10 ani, Romanii ocupa primele pozitii la mortalitate prin boli cardio si neurovasculare. Impreuna constituie cel mai important ugicas in Societatea romaneasca. Rolul nostru este foarte important. Accidentele vasculare cerebrale, cea mai importanta cauza de invaliditate in populatia adulta”, a afirmat prof.dr. Ovidiu Bajenaru.

Medicii de familie sunt insa cei care mereu au de a face cu pacienti cu HTA. “Tratamentul cu HTA se face toata viata, iar medicul trebuie sa monitorizeze acest tratament. Oricare dintre noi, dintre pacienti, daca ar merge sa viziteze cateva sectii, ar vedea cat dramatic poate schimba viata HTA”, a precizat dr. Rodica Tanasescu.

Autor: Oana Ciornia

Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: