Alti viitori medici se pregatesc sa lucreze in strainatate

14/07/2015

Alti viitori medici se pregatesc sa lucreze in strainatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alti-viitori-medici-se-pregatesc-sa-lucreze-in-strainatate/

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UELuni, 13 iulie, prima zi de inscrieri la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Multi tineri care vor sa ajunga medici recunosc ca au ales meseria cu gandul ca vor profesa in alta tara.

Printre motivele invocate de ei sunt acelea ca in alte tari medicii sunt mai respectati si au alte conditii de munca.  

Un studiu al Colegiului Medicilor arata ca unul din sase studenti la medicina se gandeste sa plece din Romania la terminarea studiilor sau in timpul rezidentiatului.

Acelasi studiu mai spune si ca mai bine de doua treimi dintre viitorii medici au inceput facultatea cu acest gand.

“M-am interesat in privinta Japoniei, este o tara cu alta mentalitate, alti oameni, iar domeniul medical este foarte bine dezvoltat. Salariile sunt destul de bune”, spune Alexandra Stanescu, candidat la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala, citata de Digi 24.

“Am fost si intr-un spital de afara si erau superbe salile, erau cu fotolii, aici intri intr-un spital si e o atmosfera bolnavicioasa”, spune si Norbert Vasile, candidat la Facultatea de Medicina Generala.

De cealalta parte, insa, sunt si tinerii care fac Medicina pentru ca vor sa profeseze in Romania, unde pacientii au inca mare nevoie de servicii medicale.

“Stiu ca facultatea asta ofera oportunitatea de a pleca in afara, dar as vrea sa raman sa profesez in tara. Sunt o persoana care ma adaptez foarte repede si consider ca si aici, daca esti un medic bun, poti avea un viitor care sa iti poata asigura cel putin oportunitatea de a merge in vacante. Si apoi, in Romania, sunt destui oameni care au nevoie de servicii medicale. Salariile mici ar fi un dezavantaj, dar consider ca avantajele sunt totusi mai numeroase”, a spus o alta candidata, citata de Mediafax.

Unii tineri mai optimisti spera ca in cativa ani, pana vor ajunge ei rezidenti, sistemul se va mai schimba si vor putea sa lucreze in conditii bune si pe salarii decente.

Universitatea de Medicina Carol Davila din Bucuresti pune la dispozitia viitorilor studenti 1.420 de locuri.

Dintre acestea, mai bine de o treime sunt la Facultatea de Medicina Generala, urmata de Medicina Dentara si de Farmacie.

950 de locuri sunt bugetate de stat, iar 470 sunt cu taxa a carei valoarea se ridica la 9.000 de lei pe an.

Datele statistice arata ca statul roman aloca pentru pregatirea fiecarui medic circa  10.000 de euro.

Aproximativ 20.000 de medici au plecat din Romania in ultimii sase ani, in timp ce spitalele din tara ar avea nevoie de un numar cel putin dublu de doctori pentru o buna functionare a sistemului.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: