Ameliorarea efectelor acneei este strans legata de reducerea cantitatii de sebum
Ameliorarea efectelor acneei este strans legata de reducerea cantitatii de sebum
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ameliorarea-efectelor-acneei-este-strans-legata-de-reducerea-cantitatii-de-sebum/
Este unanim acceptat ca excretia de sebum reprezinta un factor important in producerea acneei. Multi cercetatori au observat ca exista o corelatie intre excretia de sebum si severitatea acneei. De fapt, pe parcursul ultimelor patru decenii, aceasta relatie a fost clar demonstrata de numeroase studii. Mecanismul formarii leziunilor acneice este multifactorial, iar excretia de sebum joaca un rol important, un nivel crescut al excretiei de sebum fiind asociat cu o acnee mult mai severa. Mai mult, severitatea acneei poate fi influentata de diverse medicamente care reduc sebumul, iar acesti parametri par a fi legati, cel putin din punct de vedere calitativ.
Pentru a determina daca relatia sebum-acnee poate fi cuantificata si ulterior generalizata, astfel incat sa prezica efectele asupra acneei generate de reducerea sebumului, cercetatorii au analizat mai multe studii publicate in literatura de specialitate. In general, exista doua clase principale de medicamente care reduc sebumul: retinoizii sistemici si hormonii. Mecanismele de actiune prin care aceste medicamente amelioreaza efectele acneei sunt de fapt mult mai complexe, insa ambele reduc excretia de sebum. De aceea, obiectivul acestei analize a fost de a explora corelatia dintre sebum si acnee, prin combinarea datelor provenite din cercetarea diverselor scheme de tratament pentru acnee, care au efecte atat asupra excretiei de sebum, cat si asupra manifestarilor clinice ale acneei.
Parametrii urmariti au fost numarul total al leziunilor acneice, numarul leziunilor inflamatorii si gradul de severitate al acneei. Pentru fiecare dintre acesti parametri, datele au fost centralizate si analizate la trei-patru luni de la inceperea studiului, atunci cand reducerea excretiei de sebum a fost in general echilibrata, iar pentru majoritatea tratamentelor antiacneice eficacitatea se apropia de nivelul maxim. Rezultatele acestei analize sugereaza ca datele colectate din mai multe studii pot oferi o generalizare utila a asocierii dintre reducerea cantitatii de sebum si efectele acneei. Deoarece aceasta relatie ramane aparent constanta, indiferent de tratament, se poate deduce ca extrapolarea la noi tratamente poate fi valabila.
Conform rezultatelor acestei cercetari, in toate cazurile de terapie, efectele acneei au continuat sa se imbunatateasca dincolo de momentul in care reducerea sebumului s-a stabilizat si poate dura pana la un an de tratament pentru a ajunge la un platou.
In concluzie, la intrebarea “Poate reducerea sebumului sa prezica ameliorarea efectelor acneei?”, dovezile din literatura de specialitate sustin raspunsul “Da”. Ameliorarea efectelor acneei pare a fi extrem de dependenta de reducerea sebumului, fapt evidentiat nu doar in studiile individuale, ci si in cele asupra mai multor clase de medicamente antiacneice.
0 Comentarii