Andrei Baciu (CNAS): Preventia va ajuta sa evitati suferinta
Andrei Baciu (CNAS): Preventia va ajuta sa evitati suferinta
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/andrei-baciu-cnas-preventia-va-ajuta-sa-evitati-suferinta/
In doar primele 6 luni ale acestui an, 15.468 de asigurati cu insuficienta renala beneficiaza gratuit de dializa, ceea ce reprezinta 94% din cifrele raportate pentru 2022. Anul trecut erau inscrisi in program 16.434 pacienti, transmite Dr. Andrei Baciu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
“Este o prioritate pentru noi, la CNAS, sa asiguram accesul la servicii medicale de calitate si sa promovam preventia in sanatate. Cu o crestere semnificativa a numarului de pacienti care necesita tratament pentru afectiuni precum insuficienta renala, este crucial sa acordam atentie depistarii precoce si gestionarii acestor probleme de sanatate.
Tocmai de aceea, este esential sa constientizam ca avem la dispozitie, de la 1 iulie, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani, care sufera deja de alte afectiuni cronice, un cadru legal care permite depistarea timpurie si a altor boli cronice.
Mesajul meu ramane constant: mergeti la doctor, este investitia pe care o faceti nu doar pentru dumneavoastra, dar si pentru familia dumneavoastra! Nu asteptati sa va simtiti rau pentru a cauta ajutor medical. Preventia va ajuta sa evitati suferinta”, a declarat Dr. Andrei Baciu, presedintele CNAS, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, consultatia preventiva de depistare precoce a unor afectiuni la adultii care sunt inregistrati la medicul de familie cu una sau mai multe afectiuni cronice se acorda de 2 ori pe an.
Scopul consultatiei este de a identifica si interveni pentru ca pacientii cu boli cronice sa nu dezvolte si alte afectiuni precum:
● boli cardiovasculare si metabolice
● cancer
● afectiuni hepatice
● sanatatea mintala
● sanatatea reproducerii
Persoanele asigurate, care au o afectiune cronica, beneficiaza de investigatii paraclinice pe baza biletului de trimitere emis in urma consultatiilor preventive.
Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu conditia ca persoanele respective sa nu le fi facut deja in anul in care are loc consultatia de preventie.
Investigatiile recomandate sunt:
- Hemoleucograma completa
- VSH
- Glicemie
- Colesterol seric total
- LDL colesterol
- Creatinina serica cu determinarea ratei de filtrare glomerulara estimata – RFGe
- PSA la barbati
- TGO
- TGP
- determinarea raportului albumina/creatinina urinara
- senologie imagistica la femei
- examen Babes-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,
- TSH si FT4 la femei
De ce este esential sa facem preventie?
Potrivit CNAS, la finalul primelor 6 luni ale acestui an, 17.762 asigurati sunt inclusi in Programul national de boli cardiovasculare si 15.468 asigurati sunt inclusi in Programul national de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica.
“Aceste cifre subliniaza o realitate importanta: pacientii cu boli cronice sunt adesea predispusi sa dezvolte si alte afectiuni. Astfel, devine crucial sa promovam consultatiile preventive si serviciile de gestionare a bolilor cronice pentru a preveni complicatiile si pentru a asigura o calitate mai buna a vietii pentru acesti pacienti.”, a mai precizat Andrei Baciu.
In trimestrul al III-lea al acestui an, medicii de familie au acordat 6289 consultatii de preventie pentru persoanele cu varsta intre 40 si 60 ani, care sunt deja inregistrate la medicul de familie cu alte boli cronice decat cele pentru care se face preventia, peste 60% fiind acordate femeilor.
Cele mai multe consultatii au fost acordate in:
• Bucuresti – 1159
• Bihor – 448
• Constanta – 437
• Iasi – 316
Etichete: consultatii decontate de cnas, consultatii preventie, analize preventie, andrei baciu
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii