Angajatii unui Spital din Capitala, acuzati ca au facut achizitii umflate cu pana la 1.100%
Angajatii unui Spital din Capitala, acuzati ca au facut achizitii umflate cu pana la 1.100%
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/angajatii-unui-spital-din-capitala-acuzati-ca-au-facut-achizitii-umflate-cu-pana-la-1-100/
Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unor angajati ai Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” si a administratorilor unor firme. Din datele furnizate de oamenii legii se pare ca cei de la Obregia cumparau produse supraevaluate chiar si 1.100%.
Potrivit DNA, cei aflati in vizorul procurorilor in acest caz sunt:
– Elena Faur, la data faptei sef al Serviciului Achizitii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
– Claudiu Cristian Alexandru Popescu, la data faptei Sef al Serviciului Administrativ si de presedinte al unei comisii de receptie a serviciilor prestate, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in forma continuata.
– Camelia Stefu, Nicolae Tacu si Ion Grigore, la data faptelor administratori ai societatilor mentionate mai jos, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
– SC FREEMAC MED SRL, SC TRENDY ALIEN SRL, SC FRIGOTERM ECO SERVICE SRL, SC TOTAL UTILAJE PROFESIONALE SERVICE SRL (TOTAL U.P. SERVICE) si SC SOREL 99 SRL pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
Ce acuzatii aduc procurorii
“In perioada iunie 2011 – decembrie 2016, inculpata Faur Elena, in calitate de sef al Serviciului Achizitii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, si-a indeplinit in mod defectuos, prin incalcarea legislatiei primare, atributiile de serviciu ce ii reveneau in domeniul achizitiilor publice, (cu privire la cercetarea pietei pentru obtinerea celei mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/pret pentru bunurile ce fac obiectul contractului si negocierea conditiilor comerciale cu furnizorii, in special a preturilor, precum si pe cele privind estimarea valorii necesitatilor).
Inculpata a beneficiat de ajutorul inculpatilor Stefu Camelia, Tacu Nicolae si Grigore Ion care, in calitate de administratori ai societatilor inculpate, in scopul castigarii procedurilor de achizitie derulate de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru a crea aparenta derularii unor proceduri legale, transparente si nediscriminatorii, ce asigura o utilizare eficienta a fondurilor, au furnizat angajatilor Serviciului Achizitii din cadrul unitatii sanitare mentionate, oferte de pret supraevaluate, intocmite in numele societatilor administrate, precum si oferte privind aceleasi produse intocmite in numele altor societati, cu pret stabilit in mod intentionat ca fiind mai mare decat cel propus de societatile administrate de acestia.
Cunoscand aceste imprejurari, inculpata Faur Elena a atribuit contractele de achizitie lucrari sau produse doar societatilor „agreate”, administrate de inculpatii mentionati mai sus, desi preturile practicate de acestea erau mult mai mari decat cele practicate de alti operatori economici. In acest sens, este de mentionat faptul ca in urma compararii preturilor cu care produsele au fost comercializate catre spital, cu preturile la care aceste societati au achizitionat, ele insele, produsele, a rezultat o supraevaluare a acestora cu 200% pana la 1.100%.
In acelasi context, inculpatul Popescu Claudiu Cristian Alexandru in calitate de Sef al Serviciului Administrativ si de presedinte al comisiei de receptie a serviciilor prestate in baza a opt contracte incheiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” cu societatea SC Trendy Alien SRL, a semnat procesele-verbale de receptie atestand contrar adevarului, ca serviciile au fost prestate iar prestatorul si-a indeplinit obligatiile asumate.
Mai mult, inculpatul a determinat si pe ceilalti membri ai aceleiasi comisii de receptie, sa semneze procesele-verbale de receptie mentionate. Prin aceste demersuri a fost produs unitatii medicale un prejudiciu de 4.855.474 lei, ce constituie totodata un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor.”
Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a comunicat ca se constituie parte civila in cauza cu suma mentionata mai sus.
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor imobile ce apartin inculpatilor Faur Elena, Stefu Camelia, Grigore Ion si Tacu Nicolae, se precizeaza in comunicatul DNA.
De asemenea, s-a mai dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra sumelor aflate in prezent sau care vor intra in viitor in conturile apartinand inculpatelor SC Freemac Med SRL, SC Trendy Alien SRL, SC Frigoterm Eco Service SRL, SC Total Up Service SRL si SC Sorel 99 SRL.”
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
In aceeasi cauza, in data de 22 ianuarie 2019, procurorii anticoruptie au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu inculpatul Gherache Mircea Emilian Emilian, la data faptei administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata.
“In prezenta aparatorului ales, inculpatul a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice precum si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat”, se mai precizeaza conform sursei citate.
Procurorii mai precizeaza ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Etichete: obregia, dna, achizitii, fals intelectual
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii