ANMDMR investigheaza efectele „Paracetamol Challenge” asupra copiilor si adolescentilor
![ANMDMR investigheaza efectele „Paracetamol Challenge” asupra copiilor si adolescentilor](https://www.formaremedicala.ro/wp-content/uploads/2025/02/ANMDM-Paracetamol-Challenge-FM.webp)
ANMDMR investigheaza efectele „Paracetamol Challenge” asupra copiilor si adolescentilor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anmdmr-investigheaza-efectele-paracetamol-challenge-asupra-copiilor-si-adolescentilor/
Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a solicitat informatii cu privire la semnalarea cresterii numarului de cazuri de supradoza cu medicamente care contin paracetamol la copii sau adolescenti si posibila legatura de cauzalitate cu postarea pe reteaua de socializare, TikTok.
In vederea analizarii posibilelor situatii create de “Provocarea Paracetamol” in Romania, dar si a preintampinarii unor evenimente nedorite, ANMDMR colaboreaza cu institutiile de sanatate si alte autoritati competente pentru a mentine siguranta pacientilor, transmite institutia.
Solicitarile au fost transmise catre unitati medicale cu linii de urgenta pentru copii si in atentia Comisiilor de Medicina de Urgenta, Anestezie si Terapie Intensiva si Pediatrie din cadrul Ministerului Sanatatii.
Pozitia Agentiei Nationale a Medicametului vine la o zi dupa ce Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), care reuneste cele mai importante 17 situri de fabricatie de medicamente din tara – a atras atentia asupra riscurilor grave pentru sanatatea publica generate de provocarea virala, cunoscuta sub numele de ‘Paracetamol Challenge’, popularizata pe retele sociale.
Ce riscuri implica supradozajul cu paracetamol?
“Paracetamolul este un medicament accesibil si utilizat frecvent pentru a trata durerile si febra, insa atunci cand este administrat in cantitati excesive poate provoca leziuni severe ale ficatului, cu efecte devastatoare asupra sanatatii, atat pentru adulti cat si pentru copii. Primele simptome ale supradozajului apar adesea dupa 24-48 de ore si pot include: paloare, greata, varsaturi, dureri abdominale sau lipsa poftei de mancare. In cazuri grave, aceste simptome se pot transforma in dureri de cap severe, stare de confuzie, slabiciune, tulburari de ritm cardiac, probleme renale si chiar deces.”, precizeaza Agentia Nationala a Medicamentului, intr-un comunicat de presa.
Recomandari pentru parinti
• Fiti atenti la accesul copiilor si adolescentilor la medicamente. In Romania medicamentele care contin paracetamol sunt eliberate fara prescriptie medicala si pot fi procurate cu usurinta de adolescenti.
• Asigurati-va ca sunt urmate intotdeauna recomandarile medicului/farmacistului si instructiunile din prospectul fiecarui medicament.
• Explicati copiilor si adolescentilor riscurile asociate administrarii de medicamente in doze mai mari decat cele recomandate, inclusiv riscul de deces.
Indemn la infomarea atenta
Totodata, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania indeamna oamenii sa ramana informati si sa sprijine sanatatea celor dragi.
“Daca manifestati o reactie adversa, ulterior administrarii unui medicament, discutati cu medicul dumneavoastra si trimiteti un raport la ANMDMR prin Raporteaza o reactie adversa”, a mai transmis Agentia.
Etichete: paracetamol challange, paracetamol, agentia nationala a medicamentului, ANMDMR
![autor](https://www.formaremedicala.ro/wp-content/uploads/2023/06/adriana.png)
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii