Rafila: Sunt pacienti care ameninta ca se muta la alt medic daca nu li se prescrie ce isi doresc

19/11/2021
Rafila: Sunt pacienti care ameninta ca se muta la alt medic daca nu li se prescrie ce isi doresc

Rafila: Sunt pacienti care ameninta ca se muta la alt medic daca nu li se prescrie ce isi doresc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/antibiotice-in-exces-rafila-sunt-pacienti-care-ameninta-ca-se-muta-la-alt-medic/

Rezistenta la antibiotice este o amenintare din ce in ce mai mare pentru sanatatea publica, in toata lumea. Fenomenul consumului de antibiotice “cu pumnul” chiar si la o banala raceala sau o afectiune dentara, este cu atat mai raspandit in Romania, iar asta nu de azi, de ieri, ci de multi ani. Pacientii vin in cabinetele medicale si cer chiar ei antibiotice pentru ca “asta stiu ca trebuie”.

“Sunt pacienti care vin in cabinet si ameninta ca se muta la alt medic daca nu li se prescrie ceea ce isi doresc. Asta vizavi de antibiotice, dar nu se intampla doar la antibiotice acest lucru, ci si la alte medicamente. Sunt pacienti care vin cu lista lor de medicamente cu care se simt ei bine. Asta este o problema legata de confienta la adresa corpului medical. In mod normal, daca toata lumea va respinge astfel de practici, atunci, in mod evident, la un moment dat nu va mai exista solicitare”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, in cadrul conferintei “Antibioticele intre acces si exces”, care a avut loc, vineri, 19 noiembrie.

De altfel, cel mai des, pacientii vin cu astfel de solicitari catre medicii de familie.

“Pentru ca antibioticele sunt considerate panaceu universal, medicii care nu le prescriu, nu mai sunt considerati medici adevarati. Am tot avut astfel de discutii. Noi, avand un tip special de comunicare cu pacientii, suntem pusi in doua situatii, in acest ultim an si jumatate. Una in care pacientii primesc, de exemplu in cazul Covid, un antibiotic sau medicatie de la camerele de garda sau de la serviciile de ambulanta. Atunci, intreaba: Doamna doctor, ce sa fac, sa iau aceste medicamente sau sa nu le iau? Asta este partea buna, cand pacientul are incredere si te suna sa te intrebe, iar tu poti sa intervii si sa faci cumva ajustarea medicatiei. A doua situatie este de genul: Dar sotul meu a primit aceste medicamente, dumneavoastra de ce nu vreti sa mi le dati? Amenintarea este ca se muta pe lista altui medic”, a declarat si medicul de familie Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov, in cadrul aceluiasi eveniment.

Potrivit medicului de familie, se face greu educatie in acest sens.

“Este foarte greu sa discuti despre educatie pe care sa o faci unui om care are o varsta. Chiar si in domeniul nostru profesional se face greu educatie, mai ales daca te scoate din zona de confort si trebuie sa schimbi niste obiceiuri vechi de ani de zile. Poate ca ar trebui sa accentuam educatia copiilor cat mai mici, sa vorbim despre educatia in scoala. Sunt o multime de posibilitati moderne de educatie. Am putea sa facem aceste lucruri pornind de la zero, sperand ca macar la generatiile urmatoare sa ajunga astfel de informatii medicale”, a mai precizat Dr. Sandra Alexiu.

De asemenea, vizavi de prescriptia in exces a antibioticele, ea a mai subliniat ca acest fenomen nu se intampla doar in Romania.

“Prescripitia asta in exces nu este deloc specifica Romaniei, ci se vede peste tot. Excesul de prescriere in ambulatoriu este un fenomen international, dar sunt tari care au stabilit masuri drastice si au trecut in zona de rezerva anumite antibiotice, sa nu mai poata fi folosite. Deci, vorbim de masuri despre care nu suntem siguri ca vor fi bine primite de catre prescriptori. Totusi, va trebui sa ajungem si la astfel de restrictii pentru a ne salva viitorii pacienti sau actualii pacienti de viitoare complicatii.”, a mai punctat medicul de familie Sandra Alexiu.

In fiecare an, in luna noiembrie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) marcheaza Saptamana Constientizarii Consumului de Antibiotice. Cu aceasta ocazie, anul acesta, in Romania s-a organizat conferinta cu tema „Antibioticele intre acces si exces: utilizam responsabil – oprim rezistenta”, in parteneriat cu Societatea Romana de Microbiologie.

Evenimentul a fost dedicat profesionistilor din domeniul sanatatii si a urmarit analizarea problema rezistentei la antibiotice in Romania ca pericol real si imediat, si adresarea unei probleme spinoase: comunicarea cu pacientii, in contextul in care acestia au acces limitat la consult de specialitate, dar nelimitat la retele sociale, TV, opinii populare dar nefundamentate stiintific, mituri si fake news.

Etichete: rezistenta la antibiotice, prescriptie reteta antibiotice, consum in exces antibiotice, alexandru rafila, sandra alexiu

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Carmen-Florentina says:

    Buna ziua, este un preambul la ceea ce se va intampla cu medicii de familie care vor fi supusi unei actiuni de hartuire calificata din partea pacientilor in care decidentii din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate o pregatesc, intinzand o capcana sub motivatia obligarii medicului de familie sa se deplaseze – platit mizerabil la domiciliul pacientilor de la 01.04.2022.
    Punem pariu ca oricine va avea o fantezie cu medicul de familie, va suna tam nesam la orice moment din zi sau noapte pentru a beneficia de cadoul facut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si sa te tii atuinci de un potop de reclamatii bine mediatizate in care medicii de familie vor fi pur si simplu arsi pe rug – simbolic din fericire.

Cele mai noi stiri medicale: