‘Apel la Actiune in Hemofilie’ | Necesitatea uniformizarii accesului la terapie
‘Apel la Actiune in Hemofilie’ | Necesitatea uniformizarii accesului la terapie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-la-actiune-in-hemofilie-necesitatea-uniformizarii-accesului-la-terapie/
Societatea Romana de Hematologie, Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania si Asociatia Romana de Hemofilie au lansat initiativa ‘Apel la Actiune in Hemofilie’, care are ca obiective realizarea si definitivarea registrului national al pacientilor cu aceasta afectiune, reorganizarea retelei nationale de diagnostic si tratament al hemofiliei si a altor tulburari de coagulare.
Alte obiective ale initiativei ‘Apel la Actiune in Hemofilie’ se refera la dezvoltarea de programe de asistenta medicala multidisciplinara si comprehensiva, de integrare sociala si insertie profesionala pentru pacientii cu hemofilie si von Willebrand, asigurarea accesului la tratament si profilaxie ‘pentru toti’, implementarea de strategii si proceduri privind tratamentul la domiciliu, educarea permanenta a pacientilor si medicilor privind managementul hemofiliei.
“Anul trecut am constatat o crestere a consumului de factor 8 per capita, per pacient de la sub o unitate inainte de 2017, acum suntem la peste 3,5. Adica, ne apropiem de standardul international, chiar depasim standardul international. (…) Stim cu totii – astazi avem acces la toate medicamentele care exista pe plan international, ceea ce reprezinta un mare progres. Acum zece ani era un vis, acum aceste medicamente sunt in mainile noastre si le putem administra. Mai avem multe de imbunatatit”, a declarat Daniel Coriu, presedintele Societatii Romane de Hematologie.
Potrivit acestuia, este necesara uniformizarea accesului la terapie, indiferent de zona geografica de unde provine pacientul.
“Dorim sa uniformizam accesul la terapie. Aici ma refer la dreptul pacientilor de a primi aceste molecule noi, indiferent de zona geografica”, a mai subliniat medicul in cadrul unei dezbateri organizate de Societatea Romana de Hematologie alaturi de Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania si Asociatia Romana de Hemofilie.
Florian Bodog, membru in Comisia de sanatate a Senatului, a spus ca fara reorganizarea Institutului National de Hematologie si Transfuzie si a protocoalelor, accesul in continuare la tratament ‘va fi greu’.
Etichete: hematologie, hemofilie, terapie hemofilie
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii