Apel la recunoasterea problemelor de sanatate mintala ca motiv pentru concediu medical
Apel la recunoasterea problemelor de sanatate mintala ca motiv pentru concediu medical
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-la-recunoasterea-problemelor-de-sanatate-mintala-ca-motiv-pentru-concediu-medical/
Un europarlamentar roman face apel la recunoasterea oficiala a problemelor de sanatate mintala ca motiv justificat pentru concediu medical si la promovarea sanatatii mintale la locul de munca.
Printr-o scrisoare adresata ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, europarlamentarul Nicu Stefanuta a cerut lamuriri cu privire la planurile legislative pentru recunoasterea oficiala a problemelor de sanatate mintala ca motiv justificat pentru concediu medical.
“Problemele precum depresia, anxietatea sau epuizarea profesionala (burnout) afecteaza capacitatea unei persoane de a lucra la fel de mult ca si bolile fizice. Angajatii ar trebui sa beneficieze de posibilitatea de a obtine concediu medical in astfel de situatii, fara a se teme de stigmatizare sau de pierderea locului de munca. In prezent, un angajat poate beneficia de concediu medical din acest motiv doar pe baza unui raport medical efectuat de un medic psihiatru. De asemenea, Nicu Stefanuta a intrebat Ministerul Muncii daca are in vedere planuri pentru crearea unui cadru legislativ care sa asigure sprijinul pentru sanatatea mintala la locul de munca. Este esential ca angajatorii sa fie obligati sa adopte masuri preventive si sa ofere acces la resurse pentru gestionarea sanatatii mintale. Programele de consiliere psihologica, orele de lucru flexibile si crearea unui mediu de munca sanatos din punct de vedere mental trebuie sa devina standarde in toate companiile. Mai mult, europarlamentarul Nicu Stefanuta a cerut informatii despre planurile Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale de a organiza campanii de constientizare si educare pentru angajatori si angajati cu privire la importanta sanatatii mintale si la recunoasterea semnelor timpurii ale afectiunilor mintale”, se arata intr-un comunicat de presa.
Europarlamentarul Nicu Stefanuta subliniaza faptul ca trebuie eliminat stigmatul asociat problemelor psihiatrice.
“Tragedia recenta de la compania multinationala Atos din Timisoara este doar un exemplu in care managementul toxic, abuzurile si presiunea constanta reprezinta normalitatea la locul de munca, iar sanatatea mintala a angajatilor este profund afectata. Stresul, anxietatea si depresia reprezinta a doua cea mai frecventa problema de sanatate legata de munca ce afecteaza lucratorii europeni. Proportia lucratorilor la nivel european care declara ca se confrunta cu factori de risc care le pot afecta negativ sanatatea psihica este de aproape 45%. Sanatatea mintala nu este un lux, ci o necesitate fundamentala. Este nevoie de un efort coordonat pentru a elimina stigmatul asociat acestor probleme si pentru a incuraja oamenii sa caute ajutor la timp”, declara Nicu Stefanuta.
Potrivit europarlamentarului, un sondaj Gallup realizat anul acesta in toate statele europen, arata ca “Romania este pe primul loc in privinta gradului de implicare al cetatenilor in profesia lor, cu cea mai mare pondere a celor care spun ca sunt foarte implicati (36% in 2023 fata de 34% in 2022)”.
Acelasi sondaj arata ca ponderea romanilor care se declara stresati de jobul pe care il au a crescut cu doua puncte procentuale anul trecut, la fel ca numarul celor care declara ca au experimentat sentimente de furie la locul de munca.
Sursa foto: Nicu Stefanuta /FB
Etichete: probleme de sanatate mintala, sanatatea mintala la locul de munca, concediu medical, europarlamentarul nicu stefanuta
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii