Apel pentru implementarea unui Plan National de Cancer si in Romania
Apel pentru implementarea unui Plan National de Cancer si in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-pentru-implementarea-unui-plan-national-de-cancer-si-in-romania/
In contextul lansarii Planului European de Cancer si al impactului profund generat de pandemia de Covid-19 asupra accesului la diagnosticul si tratamentul cancerului, este momentul ca Romania sa accelereze demersurile pentru dezvoltarea si adoptarea unui Plan National de Cancer menit sa reduca provara bolii, transmite Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
“Un astfel de instrument cadru este singura solutie pentru ca in Romania sa se reduca incidenta si mortalitatea prin cancer si totodata sa creasca calitatea vietii pacientilor oncologici prin masuri medicale bazate pe dovezi si prin utilizarea eficace si eficienta a resurselor disponibile. Acest instrument (PNC) va face parte din strategia de siguranta nationala!”, se precizeaza intr-un comunicat transmis de Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului.
Potrivit FABC, pacientii oncologici sunt extrem de vulnerabili in fata provocarilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situatia este amplificata de lipsa unui Plan National de Cancer (PNC) care ar avea ca obiective clare privind controlul cancerului prin:
• preventie si screening,
• preventie prin vaccinare,
• stabilirea unui parcurs clar pacientilor oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament si viata cu cancer (Monitorizare)
• creionarea unor strategii clare in situatii critice ce vulnerabilizeaza si mai mult pacientul oncologic (pandemie, cataclisme, conflicte armate, etc.)
• identificarea de urgenta a unor solutii pentru situatiile in care accesul la investigatii si tratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piata a unor medicamente, exportul paralel)
• inregistrarea adecvata a cancerului pe baze populationale, compatibila cu bunele practici europene, pentru a asigura instrumentul esential pentru implementarea PNC prin: supravegerea epidemiologica a bolii, monitorizarea progresului in atingerea obiectivelor de proces si rezultat asumate, evaluarea eficacitatii interventiilor planificate, etc.
Federatia mai transmite ca Planul National de Cancer se impune a fi implementat ca document strategic cadru pentru combaterea si controlul cancerului la nivel national.
“Din pacate, asa cum o stiam deja din sondajele si datele stranse de noi anul trecut de la pacienti si asa cum confirma acum si datele oficiale recente, pandemia a avut implicatii majore asupra diagnosticului si tratamentului pacientilor oncologici. De aceea, in 2021 solicitam autoritatilor sa isi faca o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament si monitorizarea clinica a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scara mai larga a unor solutii tehnologice care sa permita furnizarea unor servicii medicale la distanta (telemedicina, monitorizarea la distanta a unor parametri medicali etc.) a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC.
Reprezentantii pacientilor mai spun ca lipsa Planului National de Cancer nu a facut decat sa genereze victime o data ce accesul la investigatii si tratamente a fost restrictionat printr-un ordin de ministru care prioritiza doar asistenta medicala asigurata urgentelor.
Avand in vedere evolutia galopanta a cancerului si implicatiile sale socio-economice, acesta afectiune trebuie sa fie abordata ca o urgenta si tratata cu prioritate, mai scrie in comunicatul Federatiei.
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, anul trecut diagnosticarea a scazut cu 30-40 la suta fata de 2019.
In opinia FABC, este necesara o campanie de informare si educare publica cu privire la necesitatea efectuarii unui set anual gratuit de analize de sange (cu recomandarea medicului de familie).
Etichete: plan national de cancer, combaterea cancerului, preventie cancer
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii