APMGR solicita scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice

29/05/2019
APMGR solicita scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice

APMGR solicita scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apmgr-solicita-scoaterea-denumirilor-comerciale-din-toate-protocoalele-terapeutice/

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) isi exprima ingrijorarea cu privire la impiedicarea accesului medicamentelor generice si biosimilare din sfera produselor din oncologie, reumatologie si gastroenterologie din Romania.

Asociatia solicita Ministerului Sanatatii scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice si actualizarea automata a acestora cu medicamentele biosimilare si pentru toate indicatiile.

“Astfel, se va asigura un acces crescut al pacientilor la tratament prin terapia biosimilara, iar pentru sistemul de sanatate reprezinta cea mai buna optiune terapeutica cost-eficienta. Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al CNAS este inca in transparenta pe pagina web a Ministerului Sanatatii, iar APMGR asteapta actualizarea protocoalelor terapeutice cu medicamentele biosimilare existente pe piata, de peste o luna de zile”, se arata intr-un comunicat remis miercuri de APMGR.

Conform sursei citate, se mai solicita si scoaterea denumirilor comerciale din actele normative si a mentiunilor de prescriere exclusiva, redeschiderea licitatiilor de indata ce a aparut primul biosimilar pe piata.

“La ora actuala, Romania are o cota de penetrare a medicamentelor biosimilare de doar 6%. De exemplu, piata de adalimumab este cotata la cca 60 milioane de euro anual. Prin neactualizarea imediata a protocoalelor, odata cu aparitia biosimilarelor se pierd economii de cca 12 milioane de euro, care rezulta doar din diferenta de pret fata de pretul medicamentului de referinta. Biosimilarele sunt aprobate de Autoritatile Competente din Uniunea Europeana conform unor reguli stricte, dupa analiza tuturor dovezilor din exercitiul comprehensiv de comparabilitate intre biosimilar si medicamentul de referinta”, mai transmit reprezentantii APMGR in comunicat.

Producatorii de medicamente generice mai afirma ca in prezent exista un deficit de 2 miliarde de lei in bugetul de medicamente, pe care producatorii il platesc sub forma unei taxe numita clawback.

Etichete: medicamente generice, medicamente biosimilare, protocoale terapeutice, denumire comerciala medicamente, APMGR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: