ARPP: Lipsa unei reforme in sanatatea mintala din Romania creste povara deja existenta

09/06/2023
ARPP: Lipsa unei reforme in sanatatea mintala din Romania creste povara deja existenta

ARPP: Lipsa unei reforme in sanatatea mintala din Romania creste povara deja existenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/arpp-lipsa-unei-reforme-in-sanatatea-mintala-din-romania-creste-povara-deja-existenta/

Lipsa unei reforme in sanatatea mintala din Romania creste povara deja existenta, care este asociata tulburarilor psihiatrice, spune Dr. Ana Giurgiuca, Asociatiei Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARRP). In context, asociatia trage un semnal de alarma legat de nevoia de reforma a sistemului.

Conform INSP, in anul 2021 aveam 232.000 cazuri existente de tulburari mintale si de comportament carora in fiecare an li se adauga aproximativ 250.000 cazuri noi. In acest timp harta tulburarilor mintale si de comportament in Romania arata cam asa:

• Aproximativ 30 de cazuri noi la 1000 de locuitori/an
• 0,1 psihiatri la 1000 de locuitori,
• 1 pat la 1000 de locuitori

“Domeniul psihiatriei si al sanatatii mintale a realizat, in ciuda contextului institutional si legislativ din Romania, progrese remarcabile, ceea ce a condus la abordari terapeutice mai eficiente si la generarea unor servicii de calitate in beneficiul pacientului si al satisfactiei noastre profesionale. Rolul medicului psihiatru este unul central in cadrul serviciilor de sanatate mintala. Nevoile complexe de ingrijire necesita si prezenta altor specialisti pentru a forma echipe multi- si interdisciplinare. Lipsa unei reforme in sanatatea mintala din Romania creste povara deja existenta, care este asociata tulburarilor psihiatrice. Stigmatizarea, inconsistenta legislatiei, lipsa serviciilor integrate si resursele limitate alocate sanatatii mintale sunt doar cateva dintre obstacolele cu care ne confruntam in misiunea noastra de a oferi servicii complexe tuturor celor care au nevoie de ele”, a declarat Dr. Ana Giurgiuca, Presedinte ARRP.

Potrivit unui comunicat remis Formare Medicala, persoanele care sufera de tulburari psihiatrice au nevoie de ingrijiri complexe, necesitand atat interventia medicului psihiatru cat si a colaboratorilor sai din domenile conexe (preventie, asistenta medicala primara, servicii din spitalele generale, servicii comunitare, spitale de psihiatrie).
In acest context harta institutionala a Romaniei este slab aspectata si cu mult sub media europeana/mondiala. Avem aproximativ 0,1 psihiatri la 1000 de locuitori, 1 pat in centrele de specialitate la 1000 de locuitori si 0,38 centre de sanatate mintala la 100.000 de locuitori.

Tulburarile psihiatrice au o incidenta si prevalenta crescute la nivel mondial. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana din 8 traieste cu o tulburare psihiatrica. Prevalenta diferitelor afectiuni din sfera sanatatii mintale variaza in functie de sex si de varsta, cele mai frecvente fiind tulburarile anxioase si cele depresive.

Suicidul afecteaza persoanele si familiile acestora, din toate paturile socio-economice si din toate categoriile de varsta. Unul din 100 de decese survine din cauza suicidului. Se estimeaza ca, pentru fiecare deces prin suicid, exista inca 20 de tentative suicidare ale individului in cauza.

Schizofrenia, tulburare psihiatrica majora cu o prevalenta de 0.5% in cadrul populatiei generale, reprezinta o preocupare esentiala pentru sistemele de sanatate mintala, intrucat in fazele acute este cea mai dizabilitanta dintre toate bolile. Persoanele care sufera de schizofrenie sau de alte tulburari psihiatrice majore supravietuiesc, in medie, cu 10-20 ani mai putin fata de populatia generala, in special datorita unor comorbiditati somatice care pot fi prevenite.

Pandemia COVID-19 a generat o criza globala de sanatate mintala, crescand nivelul de stres pe termen scurt si lung si, astfel, subminand sanatatea mintala a milioane de persoane. Conform estimarilor OMS, in primul an de pandemie s-a inregistrat o crestere cu peste 25% a tulburarilor anxioase si depresive, simultan cu scaderea accesului la serviciile de sanatate mintala, fapt ce a dus la cresterea timpului pentru obtinerea tratamentului corespunzator pentru afectiunile psihiatrice.

Stigmatizarea omniprezenta in populatia generala si in sectorul sanitar este o bariera majora in calea accesului pacientilor catre ingrijiri si in calea imbunatatirii serviciilor de sanatate mintala. Stigma poate duce la izolare sociala, discriminare si incalcarea drepturilor omului in multiple contexte, avand un impact negativ major asupra capacitatii unei persoane de a castiga un venit, de a avea o locuinta, de a avea acces la servicii sanitare de calitate, de a contribui in cadrul comunitatii si de a se recupera. Pentru combaterea stigmei cel mai eficient tip de interventie este contactul social, pentru imbunatatirea cunostintelor si atitudinilor legate de stigmatizare.

In perioada 7-10 iunie, la Bucuresti, se desfasoara lucrarile Conferintei Nationale de Psihiatrie, sub tema “Multidisciplinaritatea si continuitatea serviciilor de ingrijire in sanatatea mintala”.

Etichete: tulburari mintale si de comportament, sanatate mintala, psihiatri romania, ARPP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: