Asigurarea accesului echitabil la servicii medicale si de profilaxie a rabiei salveaza vieti
Asigurarea accesului echitabil la servicii medicale si de profilaxie a rabiei salveaza vieti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asigurarea-accesului-echitabil-la-servicii-medicale-si-de-profilaxie-a-rabiei-salveaza-vieti/
Asigurarea accesului echitabil la servicii medicale si la masurile de profilaxie a rabiei imediat dupa ce o persoana a suferit o plaga cu potential rabigen, nu numai ca salveaza vieti, ci si reduce presiunea asupra sistemelor nationale de sanatate, transmite Institutul National de Sanatate Publica, joi, 28 septembrie, de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Rabiei.
Tema de anul acesta „Toti pentru 1, o singura sanatate pentru toti” subliniaza faptul ca pentru a elimina decesele cauzate de rabie pana in anul 2030 este nevoie de un efort comun al medicilor, autoritatilor, organizatiilor care lupta pentru sanatatea animalelor, efort care trebuie concentrat pentru asigurarea sanatatii tuturor, indiferent de nivelul social si economic. Din nefericire, rabia continua sa afecteze comunitatile dezavantajate din punct de vedere economic.
Ce este rabia?
Rabia este o boala cauzata de un virus ce ataca sistemul nervos. Virusul este secretat in saliva si poate fi transmis atat la om, cat si la animal prin muscatura unui animal infectat. Este prezenta in peste 150 de tari si cauzeaza zeci de mii de decese in fiecare an, in principal in Asia si Africa, 40% dintre acestea fiind inregistrate la copii sub 15 ani.
Informatii relevante la nivelul UE si national:
In anul 2021, doua state membre UE au raportat 118 cazuri autohtone de rabie la animale: Polonia – 113 cazuri si Romania – 5 cazuri (patru bovine si o vulpe).
Cazuri de rabie in randul animalelor au fost inregistrate anual pe teritoriul Romaniei, atat la animale salbatice (vulpe, lup, urs, sacal, pisica salbatica, dihor, jder, raton), cat si la animale domestice (bovine, ovine, caprine, suine, animale de companie).
Avand in vedere ca principalul rezervor natural de virus rabic in Romania este reprezentat de vulpea roscata (Vulpes vulpes), singura masura eficienta de eliminare a rabiei in Romania este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia tinta fiind vulpea).
Programul pentru eradicarea, combaterea si monitorizarea rabiei in Romania este aprobat, din punct de vedere tehnic si financiar, de catre Comisia Europeana inca din anul 2011, in conformitate cu legislatia veterinara a Uniunii Europene si cu criteriile stabilite in Decizia Comisiei 2008/341/CE din 25 aprilie 2008 de stabilire a criteriilor comunitare pentru programele nationale de eradicare, combatere si monitorizare a unor boli animale si a zoonozelor.
Prin implementarea programului de vaccinare antirabica (prin administrare pe cale orala) a vulpilor s-a inregistrat o diminuare a cazurilor de rabie in perioada 2014-2017. In pofida masurilor de control ale rabiei implementate pana in prezent, riscul aparitiei de noi cazuri de boala este iminent, ca urmare a situatiei epidemiologice din tarile vecine, motiv pentru care Comisia Europeana solicita continuarea programului de vaccinare antirabica a vulpilor pentru cel putin 6 ani consecutivi si 2 ani de la confirmarea ultimului focar de rabie. Ultimul caz de rabie la om in Romania, soldat cu deces, a fost inregistrat in anul 2012.
Ce puteti face pentru a preveni imbolnavirea?
• Vaccinati-va animalele de companie
• Supravegheati animalele si nu le lasati sa hoinareasca liber;
• Nu aruncati in curte/pe strada resturi menajere, care ar putea atrage animale salbatice sau fara stapan;
• Nu incurajati copiii sa interactioneze cu animalele necunoscute.
• Ce trebuie sa faceti daca ati fost muscat de un animal ?
• Spalati profund rana cu apa si sapun timp de 15 minute;
• Adresati-va de urgenta la medic pentru a stabili necesitatea vaccinarii antirabice.
• Daca animalul dumneavoastra a fost muscat de un altul, solicitati de urgenta ajutorul medicului veterinar.
Etichete: rabie, profilaxie rabie, ziua mondiala de lupta impotriva rabiei
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii