Asociatia Daruieste Viata a dat in judecata CNAS pentru ca “pune in pericol vietile a mii de pacienti bolnavi de cancer”

07/09/2016

Asociatia Daruieste Viata a dat in judecata CNAS pentru ca “pune in pericol vietile a mii de pacienti bolnavi de cancer”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asociatia-daruieste-viata-a-dat-in-judecata-cnas-pentru-ca-pune-in-pericol-vietile-a-mii-de-pacienti-bolnavi-de-cancer/

cancerAsociatia Daruieste Viata a dat in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care, conform unui comunicat al asociatiei, pune in pericol vietile a mii de pacienti bolnavi de cancer. Pacientii sunt nevoiti sa astepte si trei luni ca sa primeasca un medicament prescris de catre medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT.
Asociatia Daruieste Viata semnaleaza felul in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) foloseste proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea avand ca efect punerea in pericol a vietii bolnavului.

“Ori CNAS il considera pe medicul oncolog care prescrie, incompetent, ori au descoperit cercetatorii britanici cum poate fi stopat cancerul pentru trei luni, cu ajutorul procedurilor birocratice instituite de catre autoritatile din Romania. Ori CNAS comite o crima. In Romania, cancerul vine la pachet cu umilinta. Daruieste Viata solicita ca luptele marete ce se dau in corpuri atat de firave sa nu fie ingreunate de piedici birocratice, ci usurate de actiuni care conteaza”, a declarat pentru presa Carmen Uscatu, Presedinta Asociatiei Daruieste Viata, potrivit comunicatului.

Pe 7 aprilie 2016, Asociatia Daruieste Viata a sesizat, in scris, CNAS, cu privire la procedura anevoioasa prin care un bolnav de cancer poate accesa tratamentul medicamentos in cadrul Programului National de Oncologie.

Redam continutul sesizarii Asociatiei Daruieste Viata:

“Exista tratamente care, desi sunt prescrise de medic (cel ce are, teoretic, decizia suprema in ceea ce priveste conduita terapeutica), sunt supuse unui circuit birocratic indelungat de aprobare suplimentara de catre o Comisie de experti ai CNAS. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul intocmeste dosarul pentru aprobarea medicamentului. Acesta este trimis apoi Casei locale de Asigurari de Sanatate de care apartine medicul prescriptor, iar medicul sef al acestei Case il transmite CNAS pentru a fi luat in discutie in cadrul Comisiei de experti.

Aceasta Comisie se intruneste o data pe luna, iar dosarele pacientilor trebuie trimise, prin posta, in primele zece zile calendaristice ale fiecarei luni, urmand a fi aprobate in luna urmatoare celei in care au fost discutate. Ne intrebam de ce aceste tratamente nu sunt lasate la decizia si responsabilitatea medicului curant si sunt supuse unor aprobari multiple si care dureaza aproape trei luni, avand consecinte dezastruoase asupra sanselor de supravietuire ale multor pacienti.

Decizia centralizata, lasata in mana unei comisii birocratice, la nivel national, privind aplicarea unor protocoale medicale, nu face decat sa dilueze responsabilitatea privind actul medical. De remarcat este ca aceasta comisie analizeaza documente si nicidecum nu ia decizii medicale pe baza unui consult clinic de specialitate. Viata unor oameni este astfel redusa la cateva hartii plimbate intre institutii, fara ca cineva sa poata fi tras la raspundere.”

Pe 24 mai 2016, raspunsul CNAS a fost:

“Programul de oncologie este unul prioritar pentru CNAS, iar dezvoltarea si diversificarea sa a fost sustinuta si constanta, adaptat in permanenta nevoilor si specificului acestei afectiuni. Un exemplu sugestiv pentru cresterea numarului de bolnavi cu molecule ale caror dosare au fost aprobate in comisia de specialitate de la nivelul CNAS este cel al tratamentului cu Herceptin (Trastuzumabum) — tratament specific cancerului mamar.

Mentionam ca in anul 2007 au fost introduse sase molecule noi in tratamentul bolnavilor cu cancer, iar in anul 2015 au fost incluse conditionat in Lista un numar de patru DCI-uri care se elibereaza in baza contractelor cost-volum incheiate de CNAS. In scopul asigurarii unei mai mari accesibilitati a copiilor la tratamentul cu medicamente oncologice s-a infiintat la nivelul CNAS Subcomisia de hematologie si oncologie pediatrica pentru analizarea si avizarea initierii si/sau continuarii tratamentelor. Aceasta subcomisie se intruneste la nevoie, ori de cate ori apare solicitarea in cazul unui copil.”

Astfel, pe 1 septembrie, Asociatia Daruieste Viata a introdus actiune in contencios administrativ si a chemat in judecata CNAS, pentru a obtine drepturile pacientilor bolnavi de cancer si de a incerca sa gaseasca solutia in instanta.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: