Asociatia Romana a Carnii: Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer
Asociatia Romana a Carnii: Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asociatia-romana-a-carnii-nu-poti-sa-incriminezi-carnea-rosie-si-preparatele-din-carne-ca-fiind-responsabile-de-cancer/
Raportul OMS dat publicitatii luni, 23 octombrie, care concluzioneaza ca preparatele proceste din carne si carnea rosie cauzeaza cancer, a starnit reactii prompte si in industria carnii, asa cum era de asteptat.
Reprezentantii industriei de prelucrare a carnii din Romania au luat imediat atitudine.
“Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple printre care si alimentatia poate fi o cauza”, a declarat Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC)
El a mai precizat ca ca industria de preparate din carne din Romania nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori pentru preparatele din carne.
“Industria de preparate din carne din Romania, cel putin in ultimii 10 ani, nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori, ci foloseste doar ingredientele aprobate de Uniunea Europeana, iar produsele contin foarte multa carne si conservanti naturali. Nu stiu care este cauza aparitiei acestui studiu, dar daca ne uitam in istorie mai multe alimente au fost declarate daunatoare si potential cancerigene, respectiv cartoful, painea chiar si legumele si fructele, la un moment dat. Industria romaneasca a devenit foarte responsabila in ultimul timp tocmai pentru ca exista orientarea consumului catre produse traditionale. Ori daca ne uitam la un produs traditional, facut in casa, o toba de exemplu, mai mult de o saptamana, cel mult doua, nu poti sa o pastrezi pentru ca se strica”, a adaugat directorul executiv al ARC, citat de Agerpres.
Reamintim ca Agentia Internationala pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.
Citeste si Raport OMS: Consumul de carne procesata si carne rosie poate cauza cancer
Consumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, iar consumul de carne rosie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii