Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid
Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asociatiile-de-pacienti-romania-nu-se-confrunta-doar-cu-problema-covid/
Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Radu Ganescu, spune ca Romania nu se confrunta doar cu noul coronavirus si ca pacientii cu boli cronice au multe alte probleme.
“Din nefericire, Romania nu se confrunta numai cu perioada COVID-ului sau numai cu problema COVID-ului, ne confruntam cu o multitudine de probleme, incepand de la a gasi un medic care sa ne ajute in diagnosticare pana la a gasi resursele financiare in a face analize, investigatii si monitorizare si, nu in ultimul rand, pana la a gasi solutii de spitalizare. (…) Marea majoritate a pacientilor, pentru a avea acces la serviciile medicale, se duc la servicii private, unde isi platesc din propriul buzunar anumite analize, ceea ce nu este corect, nu este etic, pentru ca nu toata lumea are aceste posibilitati si nu toata lumea poate depinde de furnizori de servicii medicale private”, a declarat Radu Ganescu, citat de Agerpres.
El a evidentiat ca solutiile pentru problemele cu care se confrunta pacientii cu boli cronice trebuie luate cat mai curand, precizand ca in luna octombrie 2020 au decedat 25.000 de persoane, dintre care peste 20.000 fiind pacienti care nu aveau si COVID.
“Din pacate, in timpul acestei pandemii, nu numai sistemul de sanatate si pacientii infectati COVID au avut de suferit, dar si pacientii cronici au avut de suferit. (…) Credem ca ar trebui luate solutii ieri, daca ma intrebati pe mine, pentru ca la ora actuala nu vedem o stabilitate in ceea ce inseamna sistemul de sanatate. Dimpotriva, vedem o crestere a numarului de pacienti infectati COVID, o crestere a aglomerarii in spatiile medicale, in spitale, in ambulatorii, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, ceea ce cu siguranta va duce la o descrestere a accesului anumitor categorii de pacienti. E clar ca nu vom putea trata pe toti si e clar ca pe unii dintre ei, din pacate, ii vom pierde. Anul trecut, in octombrie, noiembrie si decembrie, statisticile de mortalitate ne-au aratat ca in Romania, in aceste trei luni, a crescut mortalitatea cu peste 2.000-3.000 de cazuri pe luna. Din pacate, din 25.000 de decedati in luna octombrie, 2.000 erau pacienti infectati cu COVID si peste 20.000 erau pacienti neinfectati COVID’, a mai spus Radu Ganescu.
De asemenea, si Iulian Petre, director executiv in Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) si membru in CD COPAC, a apreciat ca impactul pandemiei de COVID este devastator pentru sanatate si, cu atat mai mult, pentru pacientii cu HIV/SIDA.
Totodata, el le-a recomandat pacientilor cu HIV/SIDA sa nu intrerupa tratamentul, sa fie in permanenta legatura cu medicul specialist sau medicul de familie si, cu recomandarea medicului, sa se vaccineze, sa respecte regulile de distantare pentru a evita o agravare a bolii.
Si Dorica Dan, presedintele Aliantei Nationale de Boli Rare, membra in CD COPAC, a afirmat ca in perioada pandemica pacientii cu boli rare se confrunta cu probleme multiple, fiind de multe ori in imposibilitatea de a ajunge la medic, in spitale sau de a-si primi reteta pentru medicamente.
Etichete: pacienti cronici in pandemie, COPAC, UNOPA
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii