Asociatiile de pacienti si medicii: Controlul diabetului zaharat de tip 2, in impas din cauza pandemiei
Asociatiile de pacienti si medicii: Controlul diabetului zaharat de tip 2, in impas din cauza pandemiei
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asociatiile-de-pacienti-si-medicii-controlul-diabetului-zaharat-de-tip-2-in-impas-din-cauza-pandemiei/
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDNMB) si Federatia Romana pentru Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (FRDNBM) atrag atentia celor aproximativ 800.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 in Romania asupra urgentei de a merge la medicul curant pentru a se asigura ca diabetul lor este controlat, in contextul pandemiei de COVID-19.
Potrivit unui comunicat de presa, lipsa unui control medical periodic si a unei evaluarii constante starii de sanatate si a glicemiei pot avea consecinte serioase pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 prin progresia bolii si pericolul aparitiei unor complicatii grave, cum sunt cele cardiovasculare si renale.
“Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriasa asupra pacientilor care traiesc cu diabet zaharat si a medicilor care ii ingrijesc, limitand posibilitatea de a se vedea fata in fata. Pacientul cu diabet zaharat de tip 2 depinde de scheme de tratament stricte si un stil de viata disciplinat, care trebuie sa tina cont de orice modificare in evolutia bolii. Aproape jumatate de an fara o evaluare completa a diabetului inseamna foarte mult, mai ales pentru cei care au nevoie de un management complex al bolii care necesita in cele mai multe cazuri o schimbare a schemei de tratament si o atentie sporita pentru stilul de viata.“, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC, in comunicat.
“In actualul context epidemiologic pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 mentinerea comunicarii cu specialistul diabetolog si medicul de familie a fost esentiala, posibilitatea de a avea consultatii la distanta fiind un element cheie in asigurarea echilibrului metabolic – glicemie controlata, colesterol si tensiune arteriala in parametrii- atat de necesar pacientilor. In aceste conditii dificile de evolutie epidemiologica, cu atingerea pragului de 1000 de cazuri, echipa diabetolog-pacient-medic de familie trebuie sa actioneze fara intarziere pentru restabilirea controlului diabetului, prin intensificarea schemei terapeutice, acolo unde este nevoie, in toate tipurile de consultatii, atat cele fata in fata, cat si cele la distanta.“, atrage atentia Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, Presedintele SRDNBM.
Potrivit sursei citate, Ministerul Sanatatii prin Comisia de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice a emis la inceputul starii de urgenta un set de recomandari care subliniaza importanta mentinerii in permanenta a legaturii cu specialistul diabetolog si medicul de familie. Insa realitatea determinata de pandemie este diferita, asa cum reiese dintr-o evaluare rapida realizata de UNICEF Romania, peste 60% dintre cei intervievati considera ca accesul la servicii medicale a fost dificil in pandemie din cauza a trei bariere principale: accesul la medicul de familie, accesul in spitale si teama de a intra in contact cu o persoana bolnava de COVID-19.
“Pentru persoanele care traiesc cu diabet zaharat, actualul context produce o stare de anxietate intensa, dincolo de diagnosticul pe care il au deja. Situatia este cu atat mai grava cu cat statisticile arata ca in Romania 30% dintre pacientii decedati de COVID-19 erau pacienti cu diabet. In acest context este esential ca pacientii cu diabet zaharat sa respecte urmatoarele indicatii: continuarea tratamentului recomandat (dieta si medicatie), consult medical periodic la specialistul diabetolog, la 3 luni sau mai des daca acesta recomanda, fie prin programare la cabinet, fie prin diverse mijloace de comunicare la distanta. In ambele situatii este ideal ca pacientul sa aiba analize recente – cum ar fi determinari repetate ale glicemiei, eventual hemoglobina glicata, valorile tensiunii arteriale. Aceste date sunt esentiale pentru asigurarea medicatiei optime.“, recomanda si Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, Presedintele FRDNBM.
Astfel, COPAC, SRDNBM si FRDNBM solicita autoritatilor sa emita cat mai curand recomandari clare pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2 astfel incat evaluarea acestora si actualizarea schemei de tratament in functie de evolutia bolii lor sa se intample in timp util, pentru a evita agravarea acestei boli cu numeroase complicatii, in detrimentul vietii pacientilor si a sistemului de sanatate.
Etichete: control diabet zaharat, tratament diabet zaharat, schema de tratament diabet pandemie, complicatii diabet
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii