Atat medicii, cat si pacientii au mai putina incredere in vaccinul antigripal
Atat medicii, cat si pacientii au mai putina incredere in vaccinul antigripal
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atat-medicii-cat-si-pacientii-au-mai-putina-incredere-in-vaccinul-antigripal/
Gripa este o boala extrem de contagioasa, care poate crea complicatii foarte puternice si chiar deces. Din pacate, insa, majoritatea oamenilor, iar romanii nu fac exceptie, o considera ca fiind banala. Ei bine, cifrele arata ca anual, la nivel mondial, sunt inregistrate intre 3 si 5 milioane de cazuri de boala severa, numarul deceselor fiind intre 250.000 si 500.000. De altfel, anual, intre 5% si 15% din populatie sfera de infectii de tract respirator. Asadar, gripa nu trebuie subestimata.
Medicii avertizeaza ca cea mai severa complicatie a gripei este pneumonia, iar cei ami afectati sunt varstnicii, copiii, gravidele si persoanele obeze.
“Peste 90% din decesele atribuite pneumoniei si gripei apara la persoanele varstnice si la grupele considerate la risc: extremele ca varsta, adica micutii si persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, femeile gravide, iar in ultima vreme, sunt considerate la risc chiar si persoanele care sufera de obezitate”, a explicat dr. Victoria Arama, medic infectionist la Institutul “Matei Bals” din Bucuresti.
Deocamdata, pe teritoriul tarii nu s-a inregistrat oficial niciun caz de gripa, insa numarul infectiilor respiratorii declarate la nivelul judetelor pare sa fie mult mai mare decat cel inegistrat in sezonul trecut.
Explozie a cazurilor de gripa
Numarul cazurilor de gripa a inceput sa creasca foarte mult. Astfel, daca in timpul pandemiei din 2009 s-au inregistrat oficial peste 7.000 de imbolnaviri si 122 de decese, anul trecut au fost anuntate 6.464 de cazuri si 38 de decese. Este o crestere spectaculara fata de sezonul 2007-2008, cand au fost inregistrate aproximativ 500 de cazuri sau de cel din 2008-2009 cand am avut 800 de cazuri de gripa.
“Din punctul meu de vedere sunt doua posibile explicatii. Fie fiecare roman a devenit mai constient de pericolele gripei si astfel se adreseaza medicilor mai des care raporteaza apoi cazurile, fie populatie se vaccineaza mai putin”, sustine dr. Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Din pacate, cifrele privind vaccinarea ii dau dreptate dr. Pistol. Potrivit statisticilor, numarul persoanelor vaccinate impotriva gripei sezoniere in tara noastra este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anul trecut vaccinandu-se doar 5,6% din populatia generala, fata de 30% cat recomanda OMS. Asta in timp ce acum doi ani, procentul persoanelor vaccinate era de 16,6%.
Cadrele medicale se vaccineaza si ele mai putin
O scadere considerabila a ratei vaccinarii s-a inregistrat si in randul personalului medical. In ultimele cinci sezoane, procentul cadrelor medicale care s-au vaccinat a scazut cu mai mult de 20%.
Daca in 2007-2008, personalul medical s-a imunizat in procent de 89,4%, anul trecut s-au vaccinat doar 63,9%. Boomul cadrelor medicale vaccinate s-a inregistrat in sezonul 2008-2009, cand procentul a fost de aproximativ 100% (97,8%).
“Desi este o scadere si in randul cadrelor medicale, 63,9% este un procent bun, comparativ cu alte tari. Stam binisor la acest capitol in Europa”, a mai adaugat dr. Adriana Pistol.
Avantajele vaccinarii depasesc cu mult riscurile
Gripa aduce o serie intrega de prejudicii, atat in ceea ce priveste costurile medicale, absemteismul de la locul de munca si cel scolar, cat si tulburari sociale. Vaccinarea este singura solutie prin care toate acestea pot fi daca nu impiedicate, cel putin diminuate.
Peste 3 milioane de vieti sunt salvate, anual, prin vaccinare, iar decesele prin gripa sunt reduse cu pana la 80% la varstnici si la adultii sanatosi. Eficienta vaccinului, in ciuda suspiciunilor vehiculate, este de 85%-90%. Pentru restul, vaccinul reduce durata si severitatea bolii, ceea ce este important.
“Eficienta vaccinului depinde de foarte multe lucruri, iar sistemul imunitar al fiecaruia este foarte important, pentru ca acesta produce anticoprii necesari. Vaccinul nu vine cu acesti anticorpi”, a explicat dr. Pistol, adaugand ca productia de anticopri incepe la doua saptamani de la vaccinare.
Vaccinarea asigura si economii la sistemul sanitar, pentru ca reduce:
- cu 15% – 44% numarul de consultatii si de vizite la domiciliu;
- cu 10% – 15% solicitarile la serviciile de ambulanta;
- cu 18% – 45% numarul concediilor medicale pentru gripa si infectii respiratorii acute;
- cu 25% consumul de antibiotice in afectiunile compatibile cu gripa.
Ministerul Sanatatii a anuntat recent ca in perioada urmatoare va lansa campania anuala de vaccinare antigripala gratuita. Anul acesta se estimeaza ca vor fi utilizate un milion de doze de vaccin, pentru imunizarea categoriilor cu risc de imbolnavire. Medicii specialisti recomanda vaccinarea si celorlalte categorii populationale.
0 Comentarii