Atentie la afectiunile digestive de sezon

22/07/2013

Atentie la afectiunile digestive de sezon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/atentie-la-afectiunile-digestive-de-sezon/

Atentie la afectiunile digestive de sezonDin cauza temperaturilor crescute si a conditiilor improprii de depozitare, conservare sau preparare, alimentele se pot degrada mai rapid sub actiunea bacteriilor sau a toxinelor acestora sau a virusurilor. O intrerupere chiar temporara a alimentarii cu energie electrica a aparatelor frigorifice permit alterarea tocaturilor, a prajiturilor cu grasime animala, a oualor si a altor produse care nu dau de banuit din cauza condimentelor sau a altor substante cu gust sau miros puternic.

Care sunt simptomele afectiunilor digestive de sezon?

  • Gastroenterocolite estivale se manifesta prin greturi, varsaturi, diaree uneori apoasa, febra sau frisoane
  • Varsatura si diareea nu reprezinta neaparat elemente nocive, deoarece in unele cazuri inlatura masa de toxine sau bacteria
  • fenomene de gastrita (arsuri la stomac) sau de esofagita (reflux gastroesofagian, adica arsuri in spatele pieptului sau uneori chiar dureri)
  • berea si spritul provoaca vasodilatatie si consumul lor in cantitati excesive poate determina colaps, fenomene de gastrita, ulcer sau chiar pancreatita

 

Care este sfatul medicului?

Vara pot aparea o serie de neplaceri digestive sau chiar boli, pe care putem sa le evitam daca suntem avizati si daca ne luam cateva masuri elementare de protectie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prof. dr. Mircea Diculescu, sef Departament Gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.

“Trebuie sa ne rehidratam neaparat si sarurile minerale ne pot fi folositoare. Solutii buvabile care sa contina atat apa, cat si electroliti ne sunt foarte utile. Ceaiurile in general (menta) neindulcite, supele de zarzavaturi sarate ne pot ajuta. Evident, daca principala problema este varsatura, ne adresam unui serviciu medical care sa ne instituie perfuzii. Medicamentele bazate pe argile care sa absoarba toxinele si germenii si unele antibiotice sau chimioterapice de uz intestinal pot fi prescrise de medicul de familie sau chiar recomandate de farmacist. Este bine sa nu le folosim decat in situatii extreme si dupa un consult medical”, a explicat prof. dr. Diculescu.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: