Au fost facute publice date ingrijoratoare privind riscul de diabet la copii
Au fost facute publice date ingrijoratoare privind riscul de diabet la copii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/au-fost-facute-publice-date-ingrijoratoare-privind-riscul-de-diabet-la-copii/
Copiii de astazi ai Romaniei au risc de obezitate si diabet mai mare decat am fi crezut. Stilul de viata nesanatos, alimentele tentante si bogate caloric ce se gasesc la tot pasul, precum si alte obiceiuri nesanatoase din familie, sunt printre principalii factori care fac ca prevalenta obezitatii si a diabetului la copii sa fie una surprizantor de mare.
Ca urmare a unei evaluari a elevilor claselor a V-a (10-11 ani) din unitatile de invatamant din Ploiesti, s-a constatat ca 30,16% (405 copii) din cei 1.343 de copii evaluati au risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.
Evaluarea copiilor a fost realizata in cadrul programului inCerc sustinut de Medicover si Synevo Romania. Acum, in acelasi program vor intra si copiii din Cluj.
“Vorbim de toate unitatile din invatamant din Ploiesti si Cluj- Napoca, practic ne dorim sa ajungem la toti copiii de clasa a V-a. Etapa a doua este cea de consiliere in care sunt invitati toti copiii care au risc de a dezvolta diabet de tip 2 alaturi de familii, pentru a-i invata si a-i ajuta sa depaseasca momentul momentul in care se afla. Ei vor invata ce inseamna un stil de viata ordonat, ce trebuie sa faca din punct de vedere al nutritiei, al sportului si s abeneficieze si de spijinul psihologilor”, a declarat pentru Formare Medicala, George Instrate, director General al Asociatiei Medicover.
Programul inCerc a scos la lumina si alte date ingrijoratoare. De exemplu, pe langa risc crescut de diabet, copiii evaluati, in procent de 20 % au fost identificati si cu hipertensiune arteriala.
“Cei 30 % dintre copiii cu suprapondere si obezitate au intrat deja intr-un program special de instruire in care exista medic nutritionist, specialist de exercitii fizice si psiholog. Acest program de consiliere se afce atat pentru copil, cat si pentru familie si prieteni pentru ca este nevoie de o sustinere permanenta. Sunt deja rezultate. O mare parte dintre ei au scazut in greutate, s-au obtinut ameliorari, dar ei vor ramane dispensarizati”, a declarat prof. dr. Maria Mota, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice pentru Formare Medicala.
Datele obtinute in urma acestei evaluari sunt comparate cu studiul PREDATORR, care s-a realizat pe populatia adulta in ceea ce priveste riscul de diabet.
“Cred ca este foarte important ca aceste rezultate se pot extrapolariza. Noi stim din Uniunea Europeana ca in majoritatea tarilor, obezitatea la copil depaseste 20 % iar Romania face parte din UE si cu bune si cu rele. Cred ca aceste date reprezinta un semnal clar de alarma ca este nevoie de un program de preventie. Studiul Predatorr care s-a derulat intre 2011 – 2014 in Romania si de care m-am ocupat personal s-a derulat pe populatia adulta, dar e o mare legatura intre aceste doua studii. Acest copii vor fi adultii de maine. Obezitatea aparuta acum se agraveaza in timp. Evolutia naturala este de crestere, nu de scadere a greutatii”, a mai declarat prof dr. Maria Mota pentru Formare Medicala.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii