Autoritatile contrazic informatiile potrivit carora Romania nu raporteaza reactiile adverse in urma vaccinarii

07/07/2021
Autoritatile contrazic informatiile potrivit carora Romania nu raporteaza reactiile adverse in urma vaccinarii

Autoritatile contrazic informatiile potrivit carora Romania nu raporteaza reactiile adverse in urma vaccinarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/autoritatile-contrazic-informatiile-potrivit-carora-romania-nu-raporteaza-reactiile-adverse-in-urma-vaccinarii/

Presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, contrazice informatiile potrivit carora Romania nu ar raporta, la nivel european, reactiile adverse aparute in urma imunizarii.

“In primul rand, stim ca la Agentia Nationala a Medicamentului se pot raporta reactii adverse de catre profesionistii din sanatate si de catre persoanele vaccinate sau de catre apartinatorii acestora. (…) Fisa este evaluata de catre Departamentul de farmacovigilenta din Agentia Nationala a Medicamentului, se iau toate masurile necesare pentru a avea certitudinea ca avem datele exacte si verificabile pentru a putea acea reactie adversa sa fie evaluata stiintific de catre expertii de la nivelul Agentiei Europene a Medicamentului si, ulterior, acea fisa de raportare se transmite in sistemul de raportare EudraVigilance, in care raporteaza toate tarile din spatiul economic european”, a precizat medicul Valeriu Gheorghita, citat si de Agerpres.

El a adaugat ca reactiile grave trebuie raportate EudraVigilance in maxim 15 zile de la primirea fisei, iar reactiile non-severe intr-un interval de maxim 90 de zile. Aceste obligatii sunt prevazute in Legea 95 din 2006, capitolul 10, privind farmacovigilenta, si sunt valabile pentru toate medicamentele, nu doar pentru vaccinuri. Totodata, medicul a atras atentia asupra faptului ca raportarea nu se face direct de catre pacient sau profesionistul din sanatate, ci de catre Agentia Nationala a Medicamentului sau de catre detinatorii autorizatiei de punere pe piata, in speta companiile farmaceutice.

Seful CNCAV a mentionat ca la adresa www.adrreports.eu, pusa la dispozitie de Agentia Europeana a Medicamentului si Comisia Europeana, se pot genera rapoarte vizavi de numarul de reactii adverse raportate de statele membre.

“Am verificat personal, se regasesc rapoartele de reactii adverse, transmise de catre Agentia Nationala a Medicamentului pentru Romania, pentru toate cele patru tipuri de vaccinuri”, a a mai orecizat Gheorghita.

Pana la data de 5 iulie, la nivel national, au fost raportate 16.629 de cazuri de reactii adverse postvaccinale, cu o rata de raportare de 1,84 de cazuri la 1.000 de doze administrate.

Etichete: reactii adverse vacinare anti-covid, raportare reactii adverse vaccinare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: