Autoritatile nu respecta rezultatul negocierilor pentru modificarea taxei clawback
Autoritatile nu respecta rezultatul negocierilor pentru modificarea taxei clawback
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/autoritatile-nu-respecta-rezultatul-negocierilor-pentru-modificarea-taxei-clawback/
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Local American Working Group (LAWG) au anuntat esuarea negocierilor in cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback.Cuantumul acestei taxe se ridica la 400 de milioane de euro/an si este o suma care nu poate fi sustinuta de industria farmaceutica, intrucat reprezinta cca 33,6% din totalul vanzarilor compensate. Conform legislatiei in vigoare, se pot exclude produsele unui producator de medicamente de pe lista medicamentelor compensate si gratuite daca nu isi achita taxa trimestriala catre statul roman.
Grupul de lucru privind taxa clawback a fost format din reprezentanti ai Ministerului de Finante, Ministerului Sanatatii, Ministerului de Justitie, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei farmaceutice, iar in perioada 5 – 14 iunie s-au desfasurat patru sesiuni de discutii privind acest subiect.
In ciuda intalnirilor si discutiilor avute, data limita de 15 iunie stabilita pentru gasirea unei solutii nu a fost respectata. Au identificate mai multe solutii, unele propuse chiar de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor Publice si CNAS, insa nici macar acestea nu au fost implementate de catre Guvern. “Din pacate, vestile nu sunt bune. Desi grupul de lucru s-a intalnit pe parcursul a patru runde de negocieri, in cadrul carora am discutat cu cifre concrete pe masa si am facut simularile de impact impreuna, autoritatile nu au luat nicio decizie. Avem nevoie de fapte, nu doar de declaratii de intentie. Timpul trece in devafoarea companiilor si a pacientilor deopotriva.Implicarea Primului Ministru in deblocarea acestei situatii, anuntata pe 27 iunie a.c., dovedeste gravitatea situatiei. Suntem profund ingrijorati ca ministerele implicate in grupul de lucru nu i-au propus acestuia nici macar solutiile pe care ele insele le-au aprobat si le-au inaintat grupului de lucru sub semnatura”, a declarat dl. Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, membru in grupul de lucru de la Ministerul Sanatatii.
In cadrul ultimei sedinte a grupului de lucru din data de 14 iunie, atat ministerele mentionate mai sus, cat si CNAS au decis punerea in practica a urmatoarelor solutii:
– proiectul de Memorandum va fi definitivat in saptamana 25 – 29 iunie, va fi asumat si semnat de catre parti atat pentru anul 2012 – semestrul II, cat si pentru anul 2013;
– pentru aplicarea unei formule de calcul pentru taxa clawback pentru trimestrele III si IV pe anul 2012, modificarea OUG nr. 110/2011 va fi realizata pana la data de 1 iulie a.c.;
– aprobarea legilor care vor stabili mecanismul de clawback pentru anul 2013 sa se realizeze la o data anterioara aprobarii Legii bugetului de stat pentru anul 2013 conform unor principii europene bazate pe sustenabilitate, transparenta, predictibilitate si echitate;
– transparenta cheltuirii banilor publici prin publicarea trimestriala pe site-ul CNAS a consumului pentru toate medicamentele compensate din FNUASS, dupa obtinerea unui aviz in acest sens de la Consiliul Concurentei.
Din pacate, masurile propuse nu au fost puse in practica.Incepand cu 1 iulie a.c. companiile farmaceutice au ca si obligatie de plata taxa clawback pentru trimestrul III , lucru care va conduce la o criza fara precedent in industria farmaceutica, din cauza incapacitatii de plata a multor producatori.
Articol realizat de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii