Medic: AVC-ul este in topul cauzelor de deces si dizabilitate
Medic: AVC-ul este in topul cauzelor de deces si dizabilitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avc-ul-este-in-topul-cauzelor-de-deces-si-dizabilitate/
Acordarea de ingrijiri medicale pacientilor cu accidente vasculare cerebrale este o misiune riguroasa si, in acelasi timp, complicata, afirma lt. col. dr. Dragos Nedelescu, medic specialist Recuperare Medicina Fizica si Balneologie in cadrul Spitalului Militar Central Carol Davila.
Potrivit acestuia, AVC-ul este o boala care determina costuri semnificative la nivel uman si material, atat pentru pacient si familia lui, cat si pentru societate.
”Pornind de la costurile umane, este important de stiut ca AVC-ul este in topul cauzelor de deces si dizabilitate. Anual, se produc in lume aproape 16 milioane de AVC-uri initiale (ne-recidive), care cauzeaza un total de 5,7 milioane de decese. Din pacientii care au suferit un AVC, 15 – 30% raman cu cel putin o dizabilitate permanenta. Este foarte important ca reabilitarea dupa un accident vascular cerebral sa se produca precoce. Conceptul actual impune ca reabilitarea sa inceapa in ziua in care s-a produs accidentul vascular. In ceea ce priveste intensitatea si durata recuperarii medicale, in prezent, tendinta este de a fi crescute. Totusi, momentul optim de debut al recuperarii este incert. Sustinatorii terapiei precoce citeaza dovezi ale neuroimagisticii functionale si studii pe animale care definesc perioada preinfarct ca momentul crucial de debut al recuperarii. Initierea precoce a recuperarii este o componenta cheie a ingrijirilor medicale, dar nu exista un consens in definirea ‘terapiei precoce’. Studiile care compara initierea ‘precoce’ si ‘tardiva’ a recuperarii au raportat ameliorarea prognosticului daca terapia este inceputa in primele 20 – 30 de zile. Multe dintre complicatiile imediate ale AVC – TVP, leziunile cutanate, aparitia contracturilor, constipatia si pneumonia de staza – sunt legate de imobilizare. Astfel, mobilizarea pacientului este o componenta fundamentala a recuperarii precoce”, explica medicul intr-un interviul acordat Agerpres.
De asemenea, el mai spune ca, potrivit statisticilor, in Romania se inregistreaza anual o medie de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu mult peste media europeana de 200 de cazuri. De asemenea, tara noastra se afla intre statele europene cu cea mai ridicata frecventa a accidentului vascular cerebral.
”AVC-ul reprezinta a treia cauza de mortalitate in Romania, dupa cancer si bolile cardiovasculare. Impactul bolilor cerebro-vasculare este de asteptat sa creasca in deceniile urmatoare, ca urmare a schimbarilor structurii demografice”, arata dr. Nedelescu.
Pentru reabilitarea precoce post-AVC este nevoie de o echipa multidisciplinara, evidentiaza el.
”Reabilitarea precoce presupune un set complex de procese, bazate pe participarea mai multor discipline menite sa amelioreze calitatea vietii persoanelor cu afectiuni cerebro-vasculare. Aproape toti pacientii cu AVC vor avea nevoie de asistenta unei echipe specializate alcatuita din medici de recuperare, asistente, terapeuti (kinetoterapeuti, fizioterapeuti, maseuri), asistenti sociali, logopezi si psihologi. Aceasta echipa multidisciplinara va analiza particularitatile situatiei pentru fiecare caz in parte si va identifica obiectivele reabilitarii si le vor concretiza numai de comun acord cu pacientul. De asemenea, in acest proces, in unele cazuri, sunt implicate (instruite) familiile sau persoanele care au in grija acesti pacienti. Recuperarea neurologica initiata precoce, inca din faza acuta a bolii, se poate efectua numai daca starea clinica a pacientului permite acest lucru, fiind un proces activ care il solicita. Astfel, la pacientii inconstienti, cu patologie cardio-vasculara decompensata, infectii active si edem cerebral, etc. se va temporiza initierea procesului de recuperare neurologica. Recuperarea se incepe in spitalele de acuti, urmand sa fie continuata in unitati specializate de reabilitare. In practica, transferul se face dupa 14 – 21 zile, in functie de starea pacientului”, indica medicul specialist conform sursei mentionate.
Conform acestuia, recuperarea neurologica practicata de o echipa multidisciplinara specializata, asa cum releva studiul “Stroke Unit Trialists Collaboration”, a demonstrat ameliorarea supravietuirii si a prognosticului functional pentru pacientii tratati intr-un serviciu special dedicat AVC-ului si existenta de beneficii functionale pe termen lung.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii