Avem cea mai scazuta rata de vaccinare anti-HPV din Europa
Avem cea mai scazuta rata de vaccinare anti-HPV din Europa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avem-cea-mai-scazuta-rata-de-vaccinare-anti-hpv-din-europa/
Coalitia de Prevenire a cancerului de col uterin a organizat o masa rotunda cu scopul de a identifica masurile necesare si eficiente de prevenire a cancerului de col uterin in Romania. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai sistemului sanitar romanesc, precum dr. Amalia Canton, director in cadrul Ministerului Sanatatii, dr. Victor Olsavsky, reprezentantul OMS in Romania, prof. Bogdan Marinescu.
Potrivit statisticilor, Romania este fruntasa la capitolul mortalitate prin cancer de col uterin, urmata fiind de Bulgaria. Desi in 2008 a fost demarata campania de screening, aspectele negative vehiculate in mass media cu privire la vaccinarea anti-HPV, a dus la o rata de vaccinare scazuta de numai 40.000 de persoane din publicul eligibil.
“Avem cea mai scazuta rata de vaccinare din Europa. Partea negativa a acestei campanii a venit din partea mass media. Poate ca nu numai inceputul a fost gresit, ci si continuarea, avand in vedere faptul ca populatia nu a fost educata, iar profesionistii nu i-au convins ca acest vaccin este eficient”, a declarat dr. Amalia Canton, director la Ministerul Sanatatii.
Medicii nu cunosc aspectele reale ale vaccinarii anti-HPV
Aceasta a adaugat ca nu stie cati dintre cei aflati in posibilitatea de a lua decizii iau in calcul achizitionarea de vaccinuri.
“Intr-adevar exista si riscuri, dar ele sunt mici. Trebuie facuta diferenta dintre riscuri si beneficiile pe care le aduc aceste vaccinuri”, a precizat Canton.
De asemenea, prezent la eveniment a fost si prof. dr. Albert Singer de la Departamentul de cercetare in ginecologie, Universitatea din Londra si membru al Women against Cervical Cancer. Medicul a tinut sa aduca lamuriri cu privire la vaccinarea si miturile existente in jurul acesteia.
“Nu exista dovezi referitor la consecintele vaccinului. Doctorii sunt problema. Multi dintre ei nu cunosc aspectele reale ale acestei actiuni”, a explicat prof. Singer. “Medicii nu au fost pregatiti sa faca aceasta vaccinare. Aici intervine si rolul nostru sa ii pregatim pentru o astfel de campanie”, a continuat directorul MS Amalia Canton.
Conform prof. Bogdan Marinescu, vaccinarea fetitelor la varsta de 14 ani a fost stabilita in urma efectuarii unui sondaj, din care a reiesit ca adolescentele din Romania isi incep viata sexuala in jurul varstei de 15 ani.
“De ce am ales ca vaccinarea sa aiba loc in scoli? Pentru ca fetele se aflau intr-un loc in care puteau fi gasite. In orice caz, Ministerul Sanatatii nu are forta umana de a duce si de a promova o astfel de campanie, sunt doar o mana de oameni”, a completat prof. Marinescu.
Parintii sunt reticenti fata de vaccinare, in general
Amalia Canton a tinut sa sublinieze ca parintii sunt, in general, reticenti fata de vaccinare. Intr-o scoala din Galati 50 de parinti au refuzat sa isi vaccineze copiii impotriva unor afectiuni precum difteria, hepatita etc.
“Problema nu vine din partea parintilor mai putin educati, ci dimpotriva. Majoritatea apeleaza la Doctor Google si considera ca pe internet afla informatiile necesare”, a explicat dr. Canton.
Revenind la vaccinul anti HPV, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, dr. Victor Olsavszky a explicat ca OMS nu se entuziasmeaza la aparitia vreunui medicament.
“Vis-a-vis de anti HPV nu a avut retineri, ci l-a preluat ca atare cu un singur amendament – nu este un vaccin anticancer. Este clar ca vaccinul este unul bun”, a continuat dr. Olsavszky.
0 Comentarii