Avem nevoie de actiune urgenta la nivel european in lupta impotriva hepatitei virale
Avem nevoie de actiune urgenta la nivel european in lupta impotriva hepatitei virale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avem-nevoie-de-actiune-urgenta-la-nivel-european-lupta-impotriva-hepatitei-virale/
Europarlamentarul PNL Cristian Busoi a organizat, la Bruxelles, in Parlamentul European, conferinta cu participare internationala: Lupta impotriva hepatitei virale in statele membre UE cu resurse financiare limitate – Fighting Viral Hepatitis in Resource-Limited Member States, conferinta care a reunit reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor, ai Asociatiei Europene a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, precum si atasati ai Ministerelor de resort din Statele Membre. Prezent la eveniment, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, in calitate de Presedinte al Societatii Romane de Boli Infectioase, a prezentat situatia din Romania.
Gazda acestei conferinte, Cristian Busoi a afirmat: “Sunt cifre alarmante care trebuie sa determine factorii decizionali sa actioneze neintarziat, in sensul constientizarii riscului infectarii cu virusi hepatici si a modului de transmitere, prin campanii de informare, precum si prin imbunatatirea politicilor de preventie si de testare. In calitate de europarlamentar ma voi implica activ in gasirea de solutii pentru consolidarea prevenirii, depistarii si controlului hepatitelor virale si a bolilor afiliate. Acest manifest este unul din pasii inainte”.
“Uniunea Europeana trebuie sa recunoasca bolile hepatice, in special hepatitele virale, ca si prioritati urgente, pentru ca Statele Membre sa isi stabileasca planuri strategice nationale. Este necesar ca in acest demers, Comisia Europeana sa sustina Statele Membre, astfel incat aceste planuri nationale sa fie implementate cat mai repede cu putinta”, a mai subliniat Cristian Busoi.
Astfel, din declaratiile eurodeputatului se mai desprinde ideea ca Romania are nevoie de un plan national de actiune centrat pe pacient si, care, totodata sa implice activ grupurile de specialisti, cercetatori, personal medical si factori decidenti din toate domeniile conexe.
Cu 1.016.800 de locuitori posibil infectati cu virus hepatitic B si 635.000 posibil infectati cu virus hepatitic C, Romania ocupa primul loc in randul tarilor europene la numarul total de cazuri de hepatita, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In ciuda acestor statistici ingrijoratoare, doar 4,1 la suta dintre pacientii romani, diagnosticati cu hepatita C, beneficiaza de tratament.
0 Comentarii