Avertisment pentru viitoarele mamici! Deficitul de iod din timpul sarcinii poate provoca retard mintal bebelusilor

06/06/2011

Avertisment pentru viitoarele mamici! Deficitul de iod din timpul sarcinii poate provoca retard mintal bebelusilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avertisment-pentru-viitoarele-mamici-deficitul-de-iod-din-timpul-sarcinii-poate-provoca-retard-mintal-bebelusilor/

Deficitul de iod din organism in timpul sarcinii poate provoca aparitia retardului mintal in cazul bebelusilor, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie si publicat in revista The Lancet.

Chiar si un deficit de iod minor in organism poate afecta fatul, spun autorii acestui studiu, potrivit dailymail.co.uk.

Expertii din Marea Britanie fac un apel la autoritatile din domeniul sanatatii publice de a adauga iod in sare – asa cum se intampla deja in mai multe tari, inclusiv in Romania – sau de a recomanda suplimente alimentare cu acid folic inca din prima etapa a sarcinii.

Studiul este cel mai recent in seria celor care avertizeaza ca exista un numar mare de femei tinere si insarcinate care pun in pericol sanatatea viitorilor lor copii pentru ca nu au o dieta alimentara echilibrata si nu iau, la nevoie, suplimente cu vitamine si minerale.

La studiu au participat peste 700 de adolescente de 14 – 15 ani din noua scoli din Marea Britanie, carora li s-au luat probe de urina. In urma analizelor medicale s-a stabilit ca doua treimi dintre voluntare aveau un deficit de iod. Adolescentele sufereau de un deficit semnificativ de iod, care ar putea sa afecteze grav sanatatea unei generatii viitoare, spun expertii britanici.

Deficitul de iod apare, printre altele, din cauza scaderii consumului de lapte , inregistrata in ultimii ani.

Populatia britanica sufera, la nivel general, de un deficit de iod, potrivit acestui studiu.

Potrivit medicului Mark Vanderpump, coordonatorul studiului, deficitul de iod in timpul sarcinii afecteaza functiile cognitive al copilului , iar un deficit de iod moderat spre sever la nivelul intregii populatii reduce coeficientul de inteligenta cu 10 – 15 puncte.

Adaugarea acestui oligoelement in sare pare sa fie cea mai ieftina metoda eficienta de a controla deficitul de iod, concluzioneaza autorii studiului.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: