Educatie pacienti: Aveti astm? Ce trebuie sa spuneti medicului de familie?

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

15/04/2013

Aveti astm? Ce trebuie sa spuneti medicului de familie?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/aveti-astm-ce-trebuie-sa-spuneti-medicului-de-familie/

Simptomele care identifica profilul bolnavului cu BPOCIn urma stabilirii tratamentului impotriva astmului, este deosebit de importanta comunicare pacient-medic pentru o monitorizare eficienta a astmului. Notarea exacerbarilor astmatice de catre pacient reprezinta un factor de stabilire a nivelului de control al astmului.

Pacientul trebuie sa sesizeze si sa noteze simptomele astmatice si eventualele modificari si limitari ale activitatilor de zi cu zi. In urma acestor informatii, medicul stabileste daca astmul este controlat, partial controlat sau necontrolat si daca tratamentul trebuie modificat.

La ce trebuie sa fie atenti pacientii cu astm? Ce trebuie sa intrebe medicul de familie?

Pentru a-si putea monitoriza eficient astmul si pentru a putea comunica medicului evolutia tratamentului, pacientul trebuie sa urmareaca atat simptomele din timpul zilei, cat si pe cele nocturne.

Pacientul trebuie sa sesizeze daca in timpul tratamentului si-a modificat ritmul activitatilor zilnice din cauza unei oboseli resimtite sau a imposibilitatii de a face efort fizic.

El trebuie sa noteze daca are dificultati in inspirarea si expirarea aerului ca o cauza a afectarii functiei pulmonare si sa le comunice ulterior medicului. Pentru informatii despre examenul fizic pulmonar, consultati online cursul “Astmul diagnostic pozitiv si medical”, la sectiunea Cursuri EMC.

Numarul de cazuri in care pacientul apeleaza la medicatia de salvare (Ventolin) ii poate oferi indicii importante medicului in stabilirea eficientei tratamentului.

De ce apar exacerbarile? Ce trebuie sa comunice medicul de familie pacientului cu astm?

Pacientii pot determina ineficienta tratamentului in cazul in care nu respecta tratamentul indicat de medic sau se expun la factori declansatori ai astmului.

Involuntar, pacientul poate sa utilizeze incorect inhalatorul. Pentru a utiliza corect inhalatorul, consultati online cursul “Managementul astmului”, unde puteti viziona video-uri pentru o manevrare corecta a dispozitivelor.

In acelasi timp, pacientul nu trebuie sa se expuna la factorii declansatori ai astmului precum polen, praf, mucegaiuri si sa nu consume alimente la care este alergic. Pentru mai multe informatii despre factorii de risc in declansarea astmului, cititi si https://www.formaremedicala.ro/factorii-de-risc-in-declansarea-astmului/.

Pacientul trebuie sa aiba in vedere tratamentul unor boli precum rinosinuzita, polipa nazala, apnee in somn sau obezitate pentru a nu afecta tratamentul eficient al astmului.

O situatie in care tratamentul nu are rezultatele dorite este ca tratamentul prescris sa nu fie cel adecvat. In acest caz, avand in vedere evolutia bolii, informatiile pe care le primeste medicul de la pacient in urma monitorizarii astmului, medicul poate sa modifice tratamentul.

In functie de gravitatea bolii, monitorizarea astmului se face o data la 3 luni, minim o data pe an sau mai des de 3 luni in cazul astmului sever.

 

Mai multe informatii despre controlul astmului dar si despre diagnosticul si monitorizarea astmului puteti afla studiind cursul EMC online “Astmul diagnostic pozitiv si diferential”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 10 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: