Avocatul Poporului a sesizat CCR in legatura cu legea privind reforma in domeniul sanatatii
Avocatul Poporului a sesizat CCR in legatura cu legea privind reforma in domeniul sanatatii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/avocatul-poporului-a-sesizat-ccr-in-legatura-cu-legea-privind-reforma-in-domeniul-sanatatii/
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei referitor la prevederile Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
“Prevederile art. 393 alin. (3) si ale art. 488 alin. (3) din Legea 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contravin art. 1 alin. (5) din Constitutie”, se precizeaza in exceptia de neconstitutionalitate.
Potrivit articolului 393, alineat 3, actiunea penala impotriva unui membru al Colegiului Medicilor din Romania cu privire la fapte ce au legatura cu exercitarea profesiei de medic se pune in miscare cu instiintarea prealabila a colegiului al carui membru este medicul respectiv, relateaza Agerpres.
Articolul 488, alineatul 3 stipuleaza ca actiunea penala impotriva unui membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania cu privire la fapte ce au legatura cu exercitarea profesiei de medic stomatolog se pune in miscare cu instiintarea prealabila a colegiului teritorial al carui membru este medicul stomatolog respectiv si a Biroului executiv national.
In opinia Avocatului Poporului, formularea “fapte ce au legatura cu exercitarea profesiei de medic/medic stomatolog”, avand in vedere ca normele din Legea privind reforma in sanatate sunt in general nesistematizate, iar terminologia in general inconsecventa, permite si interpretarea potrivit careia alineatul in discutie se refera la orice fapte, nu doar la cele privind caracterul ilicit al exercitarii profesiei.
“Interpretarea sistemica si teologica poate fi contrazisa de cea literala (…). Legiuitorul ar fi trebuit sa reglementeze intr-un mod clar, precis si imprevizibil, in acord cu prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala, conditiile in care se exercita actiunea penala in acest caz si, mai ales, pentru care infractiuni se pune in miscare aceasta actiune, respectiv: i) pentru practicarea profesiei de medic/medic stomatolog de catre o persoana care nu are aceasta calitate, ii) pentru fapte ce nu au legatura cu exercitarea profesiei de medic/medic stomatolog sau iii) in ambele situatii”, prevede exceptia de neconstitutionalitate.
Etichete: reforma in domeniul sanatatii, legea nr. 95/2006, avocatul poporului
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii