Bani in plus de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar romanesc
Bani in plus de la Banca Mondiala pentru imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar romanesc
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bani-in-plus-de-la-banca-mondiala-pentru-imbunatatirea-calitatii-si-eficientei-sistemului-sanitar-romanesc/
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, si Tatiana Proskuryakova din partea Bancii Mondiale, au semnat Acordul de imprumut aferent finantarii aditionale, in valoare de 150 mil. EUR, pentru sustinerea proiectului privind reforma sectorului sanitar – imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar.
Aceasta finantare completeaza imprumutul initial in valoare de 250 mil. EUR acordat de Banca Mondiala, aflat in prezent in curs de implementare.
Potrivit Ministerului Finantelor, pe langa obiectivele deja demarate in cadrul proiectului initial, prin finantarea aditionala se vor asigura in principal: modernizarea sistemului de telemedicina, imbunatatirea retelei de screening pentru cancerul cervical, achizitia de echipamente pentru centrele de arsi si constructia celor doua centre de arsi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” si respectiv a Spitalului Clinic de Urgenta Targu-Mures.
Prin obiectivele urmarite proiectul raspunde nevoilor critice ale sistemului sanitar, in principal prin intarirea asistentei medicale in ceea ce priveste tratarea marilor arsi, diagnosticarea si tratarea cancerului, precum si asistenta medicala de urgenta si terapie intensiva.
Agentia de implementare a proiectului este Ministerul Sanatatii, iar data limita de finalizarea a acestuia este 31 decembrie 2024.
Imprumutul se va rambursa intr-o singura transa la data 1 martie 2033 si este acordat la o dobanda variabila bazata pe rata EURIBOR plus marja variabila a Bancii (cota indicativa actuala fiind 0,83%).
“Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sanatate din intreaga lume sub o presiune imensa si a evidentiat necesitatea cresterii capacitatii sistemului pentru a raspunde rapid si eficient la noile provocari si a asigurarii rezilientei acestuia, cu atat mai mult cu cat nevoile medicale sunt multiple si complexe. In calitatea de ministru al Finantelor, voi actiona asumat in aceasta directie si voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar. Asistenta financiara semnata astazi, alaturi de sprijinul si expertiza tehnica acordate de Banca Mondiala in sectorul sanitar reprezinta un pas inainte in actiunile intreprise de noi pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetatenilor la servicii de sanatate bazate pe cele mai bune practici in domeniu. Pe langa investitiile deja demarate in cadrul proiectului initial, aceasta finantare aditionala va asigura modernizarea sistemului de telemedicina, imbunatatirea retelei de screening pentru cancerul cervical, achizitia de echipamente pentru centrele de arsi si constructia celor doua centre de arsi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii «Grigore Alexandrescu» si respectiv a Spitalului Clinic de Urgenta Targu-Mures”, a declarat ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, potrivit unui comunicat de presa.
„Accesul in mod egal la un sistem medical de inalta calitate este crucial pentru dezvoltarea durabila a Romaniei, iar bunastarea tuturor cetatenilor ar trebui sa fie intotdeauna o prioritate”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania. „Speranta de viata sanatoasa in Romania este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, atat pentru barbati, cat si pentru femei, in timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite si complicatiile acestora afecteaza adesea cei mai saraci 40% membri ai societatii. Prin aprobarea acestei finantari suplimentare, reiteram sprijinul acordat guvernului roman pentru a continua reformarea sistemului de sanatate si pentru a investi mai mult si mai eficient in solutionarea provocarilor critice din acest sector vital.” a declarat si Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania.
Etichete: finantare sistem sanitar, imprumut banca mondiala
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii