BCV, tumorile si bolile digestive sunt principalele cauze de deces ale romanilor
BCV, tumorile si bolile digestive sunt principalele cauze de deces ale romanilor
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bcv-tumorile-si-bolile-digestive-sunt-principalele-cauze-de-deces-ale-romanilor/
PaginaMedicala.ro prezinta informatii din raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din domeniul Sanatatii Publice, intitulat “Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetateanului”. Documentul din 2008 sta la baza noii legi a sanatatii.
“Prezenta strategie a avut in vedere conceptul de sanatate asa cum a fost el deficinit de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, respectiv drept stare de bine fizic, psihic si social, nu doar de absenta bolii”, noteaza autorii raportului. In Romania, factorii comportamentali cu impactul cel mai puternic asupra starii de sanatate sunt fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri, dieta si inactivitatea fizica. De altfel, in Romania existau in momentul elaborarii raportului 5 milioane de fumatori. “Dintre acestia, mor anual aproximativ 38.000 de persoane din cauza afectiunilor cauzate ca urmare a consumul de tutun”, releva specialistii Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din domeniul Sanatatii Publice.
Din punct de vedere al starii de sanatate, populatia Romaniei prezinta unii dintre cei mai defavorabili indicatori din intreaga zona europeana, nu doar de la nivelul Uniunii Europene. Datele de mortalitate si morbiditate prezinta un amestec de indicatori specifici tarilor dezvoltate: mortalitate prin boli cardiovasculare, cresterea bolilor neoplazice, etc. Drept urmare, noteaza autorii, “speranta medie de viata de 71,7 ani continua sa fie printre cele mai scazute din regiune”.
In Romania se inregistreaza o puternica tendinta de crestere a BCV
Principalele cauze de deces in Romania sunt reprezentate de bolile aparatului cardiovascular, urmate de tumori, boli digestive, leziuni traumatice, otraviri si boli ale aparatului respirator. “De remarcat ca spre deosebire de tendinta de reducere a mortalitatii cauzate de BCV din vestul UE, in Romania se inregistreaza o puternica tendinta de crestere a acesteia. In ceea ce priveste decesele atribuibile afectiunilor maligne, chiar daca frecventa acestora este sub media UE, se remarca decesele evitabile precum cele in cazul cancerului de col”, arata raportul.
Se poate astfel constata ca in Romania modelele de morbiditate si mortalitate au suferit modificari importante in ultimele decenii, in sensul cresterii ponderii varstei populatiei varstnice, asociata cu actiunea multipla a factorilor de risc biologici, de mediu, comportamentali si cu influenta conditiilor socio-economice si de asistenta medicala.Rata bruta a mortalitatii a fost in mediul rural aproape de 2 ori mai mare in mediul rural decat in mediul urban, atat din cauza unui grad mai mare de imbatranire a populatiei, dar si datorita unor carente in asigurarea serviciilor de sanatate necesare.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: www.paginamedicala.ro
0 Comentarii