Educatie pacienti: Boala de reflux gastroesofagian
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Boala de reflux gastroesofagian
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/boala-de-reflux-gastroesofagian/
Boala de reflux gastroesofagian reprezinta totalitatea simptomelor cauzate de intoarcerea acidului gastric din stomac inapoi in esofag. Acest fenomen poate produce leziuni pe interiorul esofagului.
Cum se manifesta refluxul gastroesofagian? Cand trebuie sa mergem la medic?
Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!
Ce putem face acasa?
Informatii despre tratamentul refluxului gastroesofagian
Important!
Bibliografie
Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian?
Dupa ce mestecam alimentele, le inghititm, din gura alimentele ajung in faringe, apoi in esofag, in stomac, in intestine, aici sunt digerate, partea cea mai importanta se absoarbe, intra in organism, iar resturile sunt eliminate din intestinal gros prin fecale.
In mod normal, o data ce a ajuns in stomac, alimentul inghitit nu se mai poate intoarce in esofag, datorita unui mecanism complex care nu mai permite refluxul. Daca acest mecanism nu mai functioneaza corect, alimentele si acidul din stomac se intorc in esofag si erodeaza mucoasa esofacgului producand boala.
Cum se manifesta refluxul gastroesofagian? Cand mergem la medic?
Cel mai frecvent simptom al bolii de reflux gastroesofagian este reprezentat de senzatia de arsura. Pot aparea insa si manifestari precum:
- dureri
- regurgitatia acida (senzatia de acid sau apa in gura, venind inapoi din stomac)
- eructatiile (ragaieli)
- salivatia abundenta
- senzatia de gust metalic
- durerea in piept.
Pot aparea complicatii atunci cand apar hemoragii, senzatia de nod in gat, inghitire cu dificultate, tuse.
Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!
Medicul va va pune cateva intrebari legate de obiceiurile alimentare, de alimentele care va produc mai des arsuri, de vechimea simptomelor.
In cazul in care considera necesar, medicul va poate propune sa faceti cateva examene suplimentare care sa intareasca diagnosticul. Cel mai bun examen pentru depistarea refluxului gastroesofagian este endoscopia digestiva.
Gastroenterologul (uneori chirurgul) face aceasta analiza si va poate pune diagnosticul pe loc. Este o analiza putin mai dificil de acceptat, deoarece implica introducerea pe gura, pana in stomac a unui tub flexibil, care are in varf o camera de luat vederi si o lampa foarte puternica.
Tubul este foarte moale si intra cu usurinta in momentul in care medicul va recomanda sa inghititi. Trebuie sa stiti ca analiza trebuie facuta pe nemancate si ca se face o mica anestezie locala inainte de procedura. Manevra este usor neplacuta pentru ca da senzatie de “stomac plic” dar nu este dureroasa. Dureaza 8 – 10 minute.
Imaginea se transmite pe un ecran mare. Odata intrat in stomac, ochiul medicului vede direct daca exista rani, sangerari, ulcere. Daca este necesar, prin acest tub se poate absorbi o proba de lichid din stomac pentru analize.
Marele avantaje ale endoscopiei digestive sunt:
- nu foloseste radiatii
- vede cu ochiul direct daca exista leziuni ale mucoasei
- da rezultatul pe loc
- rareori este nevoie de explorarea de control, prin repetarea analizei
Ce putem face acasa?
Este posibil ca medicul sa va recomande un tratament de scurta durata pentru ca deseori tratamentul poate pune diagnosticul in astfel de cazuri. Daca va solicita sa va duceti la control mai des, mergeti cand sunteti programati, cateva zile sunt importante pentru diagnostic.
Este important sa nu luati medicamente care nu va sunt recomandate. Unele medicamente sau remedii folosite deja pot face rau pe moment, dar ulterior agraveaza boala. De exemplu, utilizarea bicarbonatului de sodiu alimentar nu este recomandata, pentru ca, desi in primul moment taie senzatia de arsura, dupa scurt timp determina cresterea acidului in stomac peste nivelul avut inainte. Acidul din stomac care ajunge inapoi in esofag determina arsuri grave care daca se invechesc duc la complicatii grave, foarte greu de tratat in totalitate.
Este bine sa respectati unele indicatii legate de modificare stilului de viata:
- Dormiti cu capul mai ridicat (prin adaugarea unei perne in plus sau prin inclinarea patului cu 15º fata de planul orizontal). Evitati dormitul pe burta, centurile, corsetele sau imbracamintea prea stransa pe corp.
- Simptomele pe care le aveti sunt favorizate de obezitate, constipatie si tuse, motiv pentru care trebuie sa tratati toate aceste afectiuni.
- Evitati pranzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi, dar mai reduse cantitativ) si mesele alcatuite din mai multe feluri. Este de preferat sa mancati un singur fel si sa faceti o pauza pana la urmatorul, pauza in care sa aveti o activitate, stati in picioare sau va plimbati, nu va intindeti in pat!
- Evitati cinele copioase si nu va culcati mai devreme de 2 – 3 ore de la ultima masa.
- Mancati in liniste si fara graba. Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa, mestecati bine hrana si daca este cazul tratati-va afectiunile dentare.
- Retineti alimentele care v-au facut rau in trecut si ocoliti-le de fiecare data, fara imprudente.
- Reduceti cantitatea de grasimi, alimente acide, condimente din alimentatie, nu mancati dulciuri concentrate pe stomacul gol.
- Excludeti din alimentatie ciocolata, cacao, condimentele, sucurile de citrice, sucurile si supa de rosii, supele de carne, prajelile si rantasurile.
- Retineti ca alcoolul, fumatul, cafeaua si ceaiul negru sunt strict interzise. La fel si bauturile de tip cola. Sunt contraindicate si alte bauturi carbogazoase (apa minerala, sucurile acidulate), berea, sampania, vinul.
- Consumati lichide intre mese si mai putin la mese.
- Evitati: aspirina, salicilatii, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) si alte medicamente antiinflamatoare, antireumatice, antitermice si antalgice (impotriva durerilor de cap, dinti, articulatii, etc.). Medicul dumneavoastra va alege medicamentul potrivit pentru boala dumneavoastra.
- Excludeti (cand este posibil si doar dupa consultarea medicului dumneavoastra) medicamentele care favorizeaza refluxul sucului gastric dinspre stomac.
- Nu uitati ca in cazul bolii de care suferiti, alaturi de medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra, masurile igieno-dietetice enumerate anterior reprezinta un mijloc terapeutic la fel de important.
- Avand in vedere vecinatatea stomacului, alimentele permise si cele interzise sunt in mare masura aceleasi ca si in cazul ulcerului. Retineti insa ca fiecare regim alimentar trebuie sa se adapteze fiecarui pacient, in bolile sistemului digestiv, regimul fiind adaptabil in functie de simptomatologie.
Informatii despre tratamentul refluxului gastroesofagian
Tratamentul in BRGE nu este dificil, insa se poate desfasura pe o perioada indelungata, pentru a da timp ranilor sa se vindece. Din acest motiv, medicul dumneavoastra va va recomanda sa veniti periodic la control. Dozele de medicament se ajusteaza in functie de evolutia bolii.
Exista multe scheme de tratament, iar medicul dumneavoastra va alege schema care i se va parea cea mai potrivita in cazul dumneavoastra.
E important insa sa stiti ca dieta (regimul alimentar si de viata) au un rol extrem de important in tratamentul refluxului gastric. In plus, fiind vorba de o boala cronica, trebuie sa va adaptati stilul de viata si sa modificati felul in care mancati
Important!
Este foarte important sa intelegeti ca tratamentul acestor afectiuni este un tratament de durata si se face in trepte. De aceea, trebuie sa respectati intocmai indicatiile medicului dumneavoastra, atat in ceea ce priveste terapia si dieta, cat si in ceea ce priveste controlul periodic, la care medicul va cheama pentru a ajusta doza terapeutica.
Respectarea acestor reguli antreneaza o ameliorare importanta a simptomatologiei si vindecarea intr-un numar important de cazuri.
Articole pe subiecte asemanatoare:
8 Comentarii
buna ziua urmaresc indicatiile Dumneavoastra
Buna ziua,ajutati ma va rog. De o luna de zile ragai tot mereu dar parca ar fi bule de are si imi vine inapoi pe gat o sau apa chiar,si in gat simt un mucus uneori nu pot inghiti si am senzatia ca nu pot respira,imi puteti da un seat va rog. Uitam sa precizez ca acum am sinozita si fac tratament cu antibiotic. Multumesc
La fel si la Mama mea ai vine mâncarea anapoi din stomac, și ragaie de mai multe ori. Ce se poate așa,
Multumesc
Bună ziua îmi vine apa in gura abundentă și m-am speriat mi sa întîmplat noaptea un sfat va rog
Bună, ziua! Am o problema,, am senzația de nod în gât,, doar ca de ceva timp nu pot manca din cauza ca nu pot înghiți,,,, îmi rămâne mâncarea în gât , ceva impedica mâncarea ,, ce ar putea fi
Buna ziua de ceva timp am o durere in găt cu senzatie de nod in gat iar de cateva zile stari de vomă dupa ce mănanc am observat ca parca imi ramane mancarea acolo in gat si atunci parca ma sufoc si parca ma strange cineva de gat si stare de voma ce poate sa fie am fost la orl la endo si nu e de acolo multumesc.
Buna ziua ! Doresc sa primesc comentarii despre acest articol .
Buna seara! Am o problema si nustiu de unde vine.am mai patit an trecut nu mult timp, dar vad ca a venit iara si. Ami vine apa an gura si senzatie de voma.ami puteti da un raspuns sau un indiciu de unde vine?multumesc