Educatie pacienti: Boala Parkinson-simptome si manifestari ale bolii

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

09/08/2013

Boala Parkinson-simptome si manifestari ale bolii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/boala-parkinson-simptome-si-manifestari-ale-bolii/

Stilul de viata corect al pacientului cu HBPBoala Parkinson este o afectiune neurologica cronica, lent progresiva, relative frecventa, cauzata de distrugerea sau degenerarea neuronilor care produc dopamina, substanta ce faciliteaza transmiterea mesajelor nervoase. Distrugerea acestor neuroni afecteaza capacitatea organismului de a coordona miscarile normale.

Cum se manifesta boala Parkinson?

Boala Parkinson apare mai frecvent in jurul varstei de 60 de ani, dar uneori si inainte de 40 de ani.

Boala se manifesta difert de la o persoana la alta. In unele cazuri, bolnavul poate sa constate dizabilitatea sau limitarea activitatii zilnice abia dupa cativa ani de la inceputul bolii.

Pacientul trebuie sa stie ca toate simptomele bolii pot fi imbunatatite prin tratament.

Simptomele unui pacient cu boala Parkinson

  • Tremorul este cea mai frecventa manifestare a bolii Parkinson: tremorul de repaus sau fasciculatiile la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, barbiei.
  • Tremorul poate disparea cand pacientul intinde mana sa ia un obiect. Poate disparea in activitate sau in timpul somnului.
  • Rigiditatea sau “intepeneala” muschilor ingreuneaza activitatile zilnice precum ridicarea din pat, incheierea unor nasturi, scrisul.
  • Lentoarea miscarilor din cauza intarzierii transmiterii semnalelor nervoase de la creier la muschi.
  • Tulburari de echilibru si de coordonare a miscarilor, instabilitate in pozitie verticala. Aceste tulburari pot determina caderi accidentale.
  • Tulburari de somn, cu insomnia nocturna si/sau somnolenta diurna.
  • Dificultati in vorbire, anomalii ale vocii.
  • Dificultati la inghitire si aparitia senzatiei de “nod in gat”.
  • Instalarea depresiei.
  • Modificari ale personalitatii, bolnavii de Parkinson riscand sa devina mai retrasi, mai inflexibili.
  • Modificari ale expresivitatii fetei sau o tendinta nefireasca de a se inclina inainte si inapoi, de a lua o pozitie garbovita.

Comunicarea si colaborarea bolnavului de Parkinson cu medicul de familie si cu neurologul ajuta la intelegerea cauzelor bolii, a tratamentului si in continuarea unei vieti cat mai apropiate de cea normala.

 

2 Comentarii

  1. elena gheorghe says:

    imi tremura miinele oare de ce …ce pot s=a fac

  2. camelia puiu says:

    as vrea sa stiu daca pastilele de ulei de canepa ajuta , in ce mod poti sa ajuti un bonlav cu aceasta boala va multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: