Bolile infectioase tropicale – simptome, preventie si tratament
Bolile infectioase tropicale – simptome, preventie si tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-infectioase-tropicale-simptome-preventie-si-tratament/
Bolile infectioase tropicale sunt afectiuni care apar in zonele tropicale si subtropicale ale lumii. Turistii care calatoresc in tari exotice, ar trebui sa-si ia masuri suplimentare de precautie, intrucat bolile tropicale pot fi contactate cu usurinta in aceste destinatii. La nivel mondial, cele mai intalnite afectiuni asociate cu turismul international sunt febra Dengue, malaria, febra galbena si febra tifoida, precizeaza Spitalul Victor Babes din Timisoara, intr-un comunicat de presa semnat de As. Univ. Dr. Ovidiu Rosca, medic specialist boli infectioase.
Boala Dengue
Boala Dengue este o afectiune asemanatoare gripei, care se poate transmite prin muscatura tantarului Aedes. Persoanele cu risc sunt copiii, varstnicii si persoanele cu imunitatea scazuta.
Se manifesta prin frison, febra inalta, cefalee, dureri musculare, sangerari gingivale sau nazale si hematurie (sange in urina).
Malaria
Malaria este o boala infectioasa frecvent intalnita ce constituie o problema prioritara de sanatate publica, situandu-se printre primele cinci boli din lume in ceea ce priveste mortalitatea globala. Parazitul malariei este transmis prin intepatura femelei tantarului Anofel, in principal intre amurg si zori.
Se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni (rareori mai tarziu) de la ultima posibila expunere. Orice febra aparuta la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie.
Potrivit As. univ dr Ovidiu Rosca – medic specialist boli infectioase de la Spitalul Victor a Timisoara, exista insa si forme mai severe de malarie care se pot manifesta prin febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slabiciune, varsaturi, tuse, diaree si dureri abdominale. La acestea se pot adauga simptome asociate insuficientei unor organe, cum ar fi insuficienta renala acuta, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenta, coma si deces.
Inainte de a calatori trebuie sa vizitati cabinetul de vaccinare internationala, unde veti primi recomandari si prescriptia tratamentului profilactic in functie de tara unde veti calatorii.
Febra galbena
Febra galbena este o boala acuta virala hemoragica prezenta in regiunile tropicale din Africa si America, raspandita prin intepatura de tantar, speciile Aedes sau Haemagogus spp. Virusul provoaca degenerarea tesuturilor hepatic si renal. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca peste 50% dintre pacientii cu febra galbena care nu primesc tratament isi pierd viata.
“Boala nu se transmite prin contactul direct cu o persoana infectata. Ea poate fi prevenita prin vaccinare. In tarile din zonele geografice cu risc (regiunile tropicale ale Africii si regiunile nordice din America de Sud), vaccinarea este obligatorie, iar la punctele de frontiera trebuie prezentat certificatul de vaccinare obtinut de la medicul specialist din tara. Vaccinul poate fi procurat in Romania contracost.”, precizeaza Dr. Ovidiu Rosca- medic specialist boli infectioase.
Primul simptom al acestei boli este febra mare care se instaleaza brusc, urmata de dureri abdominale si musculare. Alte simptome care pot aparea sunt frisoanele, cefaleea, icterul (ingalbenirea pielii sau a sclerelor- albul ochilor), constipatia, diureza diminuata, varsaturile cu sange, sangerarile la nivelul gurii, nasului, ochilor sau stomacului, insuficienta ficatului, a rinichilor, a aparatului respirator si a altor organe si in cele din urma coma si deces.
Masuri de preventie
– protectia individuala fata de intepatura de tantari
– in zonele endemice, se recomanda purtarea de imbracaminte cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete, in perioadele in care sunt activi tantarii
– se recomanda utilizarea substantelor repelente, pe haine sau pe partile de corp lasate descoperite
– in timpul somnului (mai ales in timpul zilei), se recomanda protejarea patulului cu o plasa speciala pentru tantari care va fi tratata in prealabil cu substante insecticide
– daca la intoarcerea dintr-o zona endemica. apare febra insotita de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare si musculare si eruptii cutanate, este bine sa consultati medicul.
Febra tifoida
Febra tifoida este o boala infectioasa severa, raspandita in toate tarile exotice cu clima calda. Este o afectiune acuta ce apare in urma contactarii bacteriilor Salmonella Typhi sau Salmonella Paratyphi, cea din urma provocand forma severa a bolii.
Agentul patogen se gaseste in apa contaminata sau in hrana si se transmite prin consumul lichidelor si a alimentelor contaminate, ca apoi sa se raspandeasca de la bolnavi catre persoanele sanatoase. Febra tifoida este caracteristica Mexicului, Americii de Sud, Indiei, Pakistanului sau Egiptului, epidemia fiind alimentata de conditiile insalubre de viata si nerespectarea normelor elementare de igiena.
Persoanele care intentioneaza sa calatoreasca in zonele rurale din tarile tropicale trebuie sa se vaccineze.
Pentru a evita infectarea, este necesara respectarea regulilor esentiale de igiena (spalarea temeinica a fructelor si legumelor intotdeauna inainte de consum, apa de baut numai din surse de incredere, etc).
Principalele simptome sunt febra si durerile abdominale. Alte manifestari care pot aparea sunt insomniile, durerile de cap si musculare, starea de slabiciune, tusea, inapetenta, diareea/constipatia.
Etichete: bolile tropicale, bolile infectioase tropicale, febra dengue, febra galbena, febra tifoida, malaria, spital victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii