Bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa a Romaniei

12/10/2017

Bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa a Romaniei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-reumatice-afecteaza-intr-o-masura-importanta-populatia-activa-a-romaniei/

Afectiunile reumatice sunt prezente si in randul populatiei active, tineri si copii, 3% din populatia Romaniei suferind de boli inflamatorii reumatice, potrivit unui comunicat de presa.
Conform sursei citate, in Romania exista aproximativ 2.000 de copii cu artrita juvenila.

“Desi la nivelul perceptiei sunt considerate afectiuni ale batranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa, tineri si chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, in Romania existand peste 600.000 de persoane (3% din populatie) ce prezinta una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoida, spondiloartritele si artropatia psoriazica. (…) Totodata, frecventa acestor afectiuni in randul tinerilor si populatiei active reprezinta un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletice afectand capacitatea de munca a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumatate din absentele de la locul de munca si de o rata de somaj de trei ori mai mare decat in randul populatiei generale”, se precizeaza in comunicat transmis de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Artritelor.

Liga Romana contra Reumatismului in parteneriat cu Societatea Romana de Reumatologie si Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica au atras atentia asupra importantei diagnosticarii precoce in cazul afectiunilor reumatice.

De multe ori, spun specialistii, lipsa de informare si intarzierea cu care pacientii se prezinta la medic conduc la intarzierea diagnosticului sau chiar la o lipsa a acestuia. Daca nu sunt tratate corespunzator, bolile reumatice pot afecta calitatea vietii pacientilor, activitatile de zi cu zi, dar si abilitatile lor fizice, relateaza Agerpres.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Poliartrita reumatoida

“Durerile inflamatorii de spate debuteaza, cel mai adesea, inaintea varstei de 40 de ani si se caracterizeaza printr-o durere progresiva. Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus, apare adesea noaptea, mai ales in a doua parte a noptii si trezeste bolnavul din somn, este insotita de rigiditate in timpul diminetii, de obicei mai mult de 30 de minute. In cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp in care se stabileste diagnosticul corect poate ajunge si la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. (…) De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie si la medicul reumatolog inca de la primele simptome este extrem de importanta”, se mai arata in comunicat.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: