Bucuresti: Medicii de familie si din ambulatorii iau in calcul incetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie
Bucuresti: Medicii de familie si din ambulatorii iau in calcul incetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bucuresti-medicii-de-familie-si-din-ambulatorii-iau-in-calcul-incetarea-contractelor-cu-cnas-de-la-1-februarie/
Medicii de familie si din ambulatoriile de specialitate din Bucuresti – Ilfov iau in calcul sa nu prelungeasca contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), daca tarifele pentru serviciile medicale nu se mentin la nivelul avut in ultimul trimestru din 2023.
Doctorii cer incheierea de acte aditionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori ale punctelor per capita si pe serviciu.
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a precizat ca se propun ‘scaderi foarte greu de suportat’ pentru medicina de familie si pentru ambulatoriul de specialitate, fapt care a declansat un val de nemultumiri in toata tara.
Totodata, ea a explicat ca, daca nu se prelungeste contractul cu CNAS, consultatiile se platesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, retete compensate, concedii medicale. “De cate ori au fost astfel de situatii, noi am asigurat urgentele”, a punctat Sandra Alexiu, potrivit Agerpres.
Conform medicului, reprezentanti ai asociatiilor medicilor de familie din Bucuresti si Ilfov vor avea, luni seara, o intrevedere cu omologii lor din tara pentru ca demersurile pe care le intreprind sa fie coordonate.
De asemenea, si presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti – Ilfov, dr. Mihnea Stroe, a precizat ca un sondaj realizat in randul membrilor breslei arata ca jumatate dintre acestia au drept ‘prima optiune’ incetarea contractelor cu CNAS de la 1 februarie, daca nu se mentin tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023.
“Publicarea in transparenta decizionala la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scazute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecinta imediata scaderea drastica a veniturilor cabinetelor dupa 1 februarie 2024.
Impreuna cu modificarile fiscale suplimentare si impovaratoare asteptate in anul 2024, cresterea inflatiei si introducerea de noi mecanisme de control si sanctiuni, acestea vor genera scaderi de pana la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenta medicala primara si pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps” scrie intr-un comunicat al PMFB si AMFB, transmis luni.
Etichete: medici de familie bucuresti ilfov, medici din ambulatorii, contract cadru, tarif servicii medicale
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii