Bugetele Ministerului Sanatatii si CNAS – aviz favorabil in comisiile de buget-finante
Bugetele Ministerului Sanatatii si CNAS – aviz favorabil in comisiile de buget-finante
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bugetele-ministerului-sanatatii-si-cnas-aviz-favorabil-in-comisiile-de-buget-finante/
Comisiile de buget-finante ale Parlamentului au avizat favorabil proiectul de buget pe 2022 al Ministerului Sanatatii.
“Modul in care au fost alocate resursele bugetare disponibile in acest an pentru Ministerul Sanatatii a tinut cont de executia bugetara din anul 2021, dar si de modul in care au fost finantate diversele categorii bugetare la inceputul anului 2021. In ceea ce priveste bugetul anului 2022, avem doua zone de interes. In primul rand, ceea ce trebuie sa facem in aceasta perioada referitor la gestionarea pandemiei de COVID-19, care se refera la continuarea campaniei de vaccinare, atat din punct de vedere al achizitionarii vaccinurilor si materialelor sanitare necesare campaniei, cat si pentru plata serviciilor de vaccinare si continuarea programului de stimulare a vaccinarii prin acordarea de tichete valorice. Cuplam acest lucru cu accesul universal la testare, atat pentru persoanele infectate, cat si pentru toti cei care indeplinesc conditiile, definitiile de caz ale INSP, si prin dezvoltarea acestei capacitati la nivelul cabinetelor de medicina de familie. Accesul la diagnostic si tratament al pacientilor infectati, mai ales in zona ambulatorie care sa previna supraincarcarea sistemului de sanatate spitalicesc si, bineinteles, asigurarea capacitatii spitalelor si sectiilor de boli infectioase si terapie intensiva, nu numai de a trata pacientii, dar si de asigura conditii care sa minimalizeze riscurile legate de siguranta pacientilor”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, un lucru foarte important reusit in bugetul din acest an il reprezinta asigurarea fondurilor necesare pentru plata personalului, buget care, spre deosebire de exercitiul financiar precedent, asigura fonduri pana la sfarsitul acestui an pentru angajatii Ministerului Sanatatii, serviciile de ambulanta, Unitatile de Primiri Urgente, rezidenti si alt personal platit direct de catre MS.
Totodata, demnitarul a mai precizat ca un alt obiectiv il reprezinta proiectele de investitii in Sanatate.
“Zona de interes care trebuie sa faca posibila dezvoltarea politicii de investitii in domeniul Sanatatii – si aici avem finalizarea unor obiective legate de tratamentul pacientilor oncologici in Timisoara, dezvoltarea proiectelor pentru constructia sectiilor de arsi in mai multe centre importante din tara si construirea infrastructurii legate de centrele medicale comunitare si de cabinetele de medicina de familie. Aceste proiecte, si bineinteles cele trei spitale regionale, dar si alte spitale care fac obiectul PNRR, ni le dorim demarate si sa urmeze un parcurs care sa faca posibila constructia lor pana in anul 2027. O alta prioritate se leaga de realizarea sistemului de eHealth si de Telemedicina, de asemenea, cu asistenta din PNRR, precum si continuarea programelor din fonduri europene nerambursabile si fonduri de la Banca Mondiala”, a mai explicat Rafila.
De asemenea, suma pentru CNAS pe anul 2022 este egala cu cea din exercitiul financiar pe anul 2021.
“In principiu, la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, conform deciziei arcului guvernamental, se incearca inversarea din punct de vedere financiar a cheltuielilor. Un accent mai mare pe serviciile de asistenta primara. Astfel, in anul 2022 o sa avem o crestere de aproximativ 20 – 21%. La nivelul ambulatoriilor de specialitate din august avem in loc de 2,8 lei pe punct 4 lei, se mentine, in continuare, si in cursul anului 2022. La nivelul programelor nationale de sanatate avem o crestere substantiala, mai ales pe oncologie si cardiologie. Pe domeniul stomatologie se dubleaza suma decontata pentru ambulatoriul de specialitate stomatologie si se dubleaza si suma pentru cabinetele de stomatologie pe rural. La nivel spitalelor bugetul actual cuprinde aproximativ 11 luni din totalul de 12 luni, insa, daca politicile de sanatate care vor fi aplicate in cursul anului 2022 dau roade, atunci din bugetul spitalelor care poate fi salvat, datorita faptului ca valurile, sa speram, nu o sa fie asa de mari cum a fost si valul 4, o sa avem o acoperire integrala pe 12 luni. La nivelul serviciilor si reabilitare consideram ca e foarte important pentru anul 2022, se propune si este inclus in buget, trecerea reabilitarii pe COVID pe ambulatoriu de specialitate din spitale si alocarea suplimentara de bani in aceasta privinta”, a declarat secretarul de stat si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Levente Vass, potrivit susrei citate.
Parlamentarii au votat si Anexa 11 a proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor, referitoare la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt prevazute venituri, in total, de 51.322.214.000 de lei.
Etichete: buget ministerul sanatatii 2022, buget cnas 2022
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii