Campania nationala de promovare a vaccinarii anti-HPV
Campania nationala de promovare a vaccinarii anti-HPV
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campania-nationala-de-promovare-a-vaccinarii-anti-hpv/
O campania nationala de promovare a vaccinarii anti-HPV, destinata oraselor mici si localitatilor din mediul rural, a fost lansata cu prilejul Zilei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin.
Anual, peste 1.500 de femei mor in Romania ca urmare a cancerului de col uterin si aproape 3.400 sunt diagnosticate cu aceasta boala. Incidenta este de 2,5 ori mai mare decat media UE-27, iar rata mortalitatii de peste 4 ori mai mare, potrivit unui comunicat Fundatiei Renasterea.
Cancerul de col uterin reprezinta o prioritate in Planul National de Prevenire si Combatere a Cancerului din Romania, care a fost promulgat la inceputul acestei luni si care va intra in vigoare in ianuarie 2023.
#HotarastePentruViitor – Campania nationala de promovare a programului de vaccinare anti-HPV este sustinuta de Ministerul Sanatatii, coordonata de Institutul National pentru Sanatate Publica, organizata de Fundatia Renasterea si Asociatia Mame pentru Mame, in parteneriat cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, cu sprijinul MSD si Synevo, potrivit sursei citate.
“Organizatiile amintite mai sus isi unesc fortele pentru a duce mesajul pro-vaccinare, pro-preventie, catre parintii din acele comunitati rurale sau mic-urbane unde informatia medicala corecta si completa nu ajunge usor. Campania se va adresa direct parintilor, prin intalniri dedicate lor, unde vor primi toate informatiile pentru a-i ajuta sa ia decizia corecta privind sanatatea copiilor lor, cat si cererea tip pe care sa o depuna la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. In paralel, se va adresa si intregii comunitati locale, prin actiuni de informare si promovare a preventiei impotriva HPV”, precizeaza Fundatia Renasterea.
Beneficiile vaccinarii anti-HPV vor fi transmise, in prima etapa, pana la sfarsitul acestui an, parintilor fetelor cu varste intre 11 si 18 ani, din 10 judete (Constanta, Ialomita, Calarasi, Iasi, Suceava, Bacau, Vrancea, Neamt, Botosani, Vaslui).
“Vaccinarea impotriva infectiei cu HPV previne toate cancerele de col uterin si multe alte forme de cancer. Descoperit la timp prin screening sau prin testarea infectiei cu HPV, cancerul de col uterin se poate trata in cea mai mare parte a cazurilor, fara complicatii si deces. Avand in vedere ca in Romania, cancerul de col uterin omoara peste 1500 de femei in fiecare an, si afecteaza mii de familii prin suferinta creata femeilor de aceasta boala grava, Ministerul Sanatatii a reusit sa creasca adresabilitatea la vaccinare pentru fetele cu varsta de pana la 18 ani. Aceasta situatie este radical diferita fata de esecul campaniei de vaccinare din 2008 care a fost nepregatita corespunzator, si ofera fetelor si femeilor din Romania acces la vaccinare care previne cancerul de col uterin. Recent, Ministerul Sanatatii a initiat si a fost aprobata Ordonanta de Urgenta a Guvernului care permite compensarea vaccinurilor, ceea ce va creste foarte mult accesul la vaccinarea anti HPV nu numai a fetitelor, ci si a femeilor adulte.”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, citat in comunicat.
“Implicarea Fundatiei Renasterea ȋn acest demers dedicat luptei impotriva Cancerului de Col Uterin continua misiunea noastra, careia i-am dedicat cei 21 de ani de existenta, de a informa femeile cu privire la importanta controalelor medicale periodice si a depistarii precoce a cancerului.”, a precizat si Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea,
“Cancerul de col uterin reprezinta o urgenta de sanatate publica in Romania, anual se inregistreaza un numar nepermis de mare de femei cu cancer de col uterin. Aceasta problema de sanatate publica are insa solutii, cancerul de col uterin poate fi atat prevenit prin vaccinare, cat si vindecat daca este depistat in stadii precoce. In calitatea sa de coordonator al programului national de vaccinare si al celui de screening pentru cancerul de col uterin isi reafirma asumarea rolului pe care il are in fundamentarea politicilor de sanatate publica si in coordonarea si implementarea programelor nationale de sanatate publica si militeaza pentru crearea unui cadru functional pentru sprijinirea femeilor din Romania carora sa le oferim acces la informatii si servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Implicarea activa in acest demers, sustinerea lui sub orice forma, reprezinta, pentru noi, asumarea unui angajament in a proteja fetele si femeile din Romania de aceasta afectiune care poate fi prevenita. Avem incredere ca, impreuna, unindu-ne fortele, vom putea consolida si dezvolta un cadru coerent si durabil pentru preventia cancerului de col uterin”, declarat si Dr Carmen Ungurean, coordonator Programul National de Screening pentru canecrul de col uterin, INSP.
Romania implementeaza atat Programul de Vaccinare anti-HPV, a fetelor cu varsta intre 11-18 ani, cat si Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, consolidat prin 4 Programe Regionale (Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia si Centru) de preventie, depistare, diagnostic si tratament precoce a cancerului de col uterin cu finantare prin Fondul Social European – Programul Operational Capital Uman care au ca scop implementarea strategiei de screening cu testare primara a infectiei persistente cu HPV.
Vaccinarea anti-HPV se realizeaza la persoanele eligibile pe baza solicitarilor parintilor/ reprezentantilor legali, care transmit cererile catre medicii de familie. Cererile sunt centralizate in ordinea cronologica a datei de inregistrare, iar trimestrial se solicita directiei de sanatate publica teritoriale numarul de doze de vaccin necesare.
Prin programele regionale de preventie, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind in special din grupuri vulnerabile, cu varsta cuprinsa intre 24 – 64 ani beneficiaza de servicii de depistare precoce (HPV si Babes Papanicolau), precum si de triaj citologic (in cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive in screening), tratament si reevaluarea periodica a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologica, etc.
Testarea gratuita se face in centrele judetene de recoltare inscrise in program, oricand pe parcursul anului, sau in cadrul unitatilor mobile care vor ajunge in localitatile incluse in program.
In Romania, infectiile cu HPV sunt responsabile de aparitia a 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin si aproximativ 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer atribuibile infectiei HPV. Cancerul de col uterin reprezinta a doua cea mai frecvent diagnosticata malignitate la femeile sub 65 de ani din tara noastra. In Romania mor anual peste 1800 de femei, desi cele circa 5 decese in medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare si screening. Estimarile arata ca anual se pierd peste 21.000 de ani potentiali de viata prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin survenite la persoanele de sex feminin in varsta de 15-64 ani.
Etichete: vaccinarea anti-HPV, infectia cu HPV, cancerul de col uterin, preventie cancer de col uterin
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii