Campanie de constientizare si preventie a obezitatii infantile
Campanie de constientizare si preventie a obezitatii infantile
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-de-constientizare-si-preventie-a-obezitatii-infantile/
Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului ‘Alessandrescu – Rusescu” Bucuresti (INSMC), cu sprijinul Ministerului Sanatatii, a dat start Campaniei de constientizare si preventie a obezitatii infantile.
In anul 2018, Institutul National de Sanatate Publica a raportat o incidenta a obezitatii de 18,6% la copiii romani.
Potrivit unui comunicat de presei, prin aceasta campanie, specialistii INSMC vor pune sub lupa factorii implicati in obezitatea infantila (factori genetici, factori de nutritie, factori emotionali, sedentarismul, factori endocrini) si vor face preventie prin informarea corecta a parintilor in ceea ce priveste implicatiile obezitatii infantile pe termen lung asupra sanatatii copiilor.
Toate informatiile sunt conectate pe site-ul dedicat campaniei – www.testulgreutatii.ro – site care gazduieste ghidul pentru parinti, semnat de medicii coordonatori ai campaniei, care poate fi consultat, dar si descarcat de catre parinti si copii.
“Daca pe vremuri expresia populara ‘gras si frumos’ era utilizata cu zambetul pe buze de parinti si bunici, astazi aceasta ar trebui uitata. Din pacate, greutatea excesiva este o povara imensa, dar totodata una din putinele patologii pe care o putem controla daca incepem acest lucru din timp. Studiile recente ne arata ca neglijarea unui stil de viata sanatos, dominat de expunere excesiva la ecrane – in epoca tabletelor si a telefoanelor in fata carora stau copii de la 9-10 luni in sus – obiceiuri alimentare nepotrivite, putinele ore de activitate fizica structurata sunt factori care duc la obezitate. Si daca nu facem nimic, peste 50% dintre copiii actuali vor deveni obezi peste 30 de ani. Zestrea genetica inseamna doar 14% din traiectoria si din factorii care influenteaza IMC-ul unui adult, iar restul sunt factori influentabili”, a declarat medicul primar pediatrie in cadrul INSMC Mihai Craiu, potrivit sursei citate.
Conform medicului specialist endocrinologie Bogdan Pascu, copiii care sufera in prezent de suprapondere sau obezitate vor ajunge, in mare proportie, adulti obezi.
“Toti copiii care astazi sufera de suprapondere sau obezitate vor ajunge, in mare proportie, adulti obezi. In momentul acesta, in cabinetul de endocrinologie al Institutului, cel putin 1 din 2 copii se prezinta, pe langa alte afectiuni, si cu suprapondere sau obezitate, cel putin 1 din 2 copii prezinta o comorbiditate asociata de tip hipertensiune, dislipidemie, dar si noi patologii endocrinologice descrise in asociere cu obezitatea – de tip hipotiroidism, pubertate precoce sau pubertate intarziata”, a afirmat medicul Bogdan Pascu, citat in comunicat.
Totodata, medicul specialist in nutritie, diabet si boli metabolice Laura Matei a afirmat ca excesul ponderal influenteaza in mod negativ starea de sanatate.
“La baza unui stil de viata sanatos stau o alimentatie echilibrata, mentinerea unui program regulat de miscare si odihna, pastrarea greutatii corporale in limitele optime pentru varsta si limitarea aportului de substante nocive”, sustine medicul.
De asemenea, medicului primar in recuperarea medicala Roxana Caldararu, spune ca miscarea este un cuvant cheie in prevenirea, in tratamentul obezitatii si in formarea unui stil de viata sanatos.
Etichete: obezitate infantila, incidenta a obezitatii la copii, alimentatie echilibrata copii
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii