Campanie de informare despre cancerul intestinului gros
Campanie de informare despre cancerul intestinului gros
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-de-informare-despre-cancerul-intestinului-gros/
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) desfasoara si in 2013 o ampla campanie de informare cu privire la cancerul de intestin gros, menita sa informeze si sa indemne pacientii sa efectueze investigatiile necesare. In acest sens, luna martie este dedicata luptei impotriva cancerului de intestine gros, desfasurata sub sloganul “Nu lasati neglijenta sa va desparta!”.
Cancerul intestinului gros poate fi identificat cu usurinta prin intermediul unui test hemocult, o procedura neinvaziva, ce nu presupune o interventie medicala si urmareste sa depisteze prezenta sangelui in materiile fecale. Acesta este primul pas in diagnosticarea unei afectiuni a intestinelor. Desi acest tip de sangerari poate avertiza asupra prezentei unei forme de cancer al intestinului gros, nu intotdeauna este cauzat de aceasta afectiune benigna.
Sangerarile prezente in scaun pot fi determinate si de afectiuni precum:
- colita ulcerativa
- hemoroizi
- ulcer duodenal
- fisuri anale.
Din acest motiv, consultul de specialitate si efectuarea testului hemocult sunt pasi esentiali pentru o diagnosticare corecta.
“Importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului in general, dar mai ales a cancerului intestinului gros este primordiala pentru sanatatea unei natiuni si a oricarui cetatean. Pentru acest lucru este important sa efectuam analize de screening specifice in mod regulat. In cazul cancerului intestinului gros, detectia precoce creste sansele pacientului de a se vindeca. Mai ales cand exista aceasta modalitate neinvaziva de detectie precoce – testul hemocult – este nepermis de mare numarul pacientilor diagnosticati tardiv cu aceasta boala. De aceea, ne-am decis sa dedicam luna martie informarii publicului asupra pericolului acestui flagel, promovarii importantei unui control anual, in special pentru persoanele peste 50 de ani”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.
Persoanele interesate de informatii suplimentare despre modul in care se realizeaza testul hemocult, precum si despre masurile de precautie adoptate inainte de test se pot programa la un consult de specialitate sau pot accesa website-ul: www.invingemcancerul.ro.
Dupa cum se arata in “Globocan 2008”, in Romania incidenta anuala a cancerului intestinului gros este de 8.696 de cazuri noi, fapt ce situeaza aceasta afectiune pe locul doi in ceea ce priveste cele mai intalnite tipuri de cancer care afecteaza in egala masura femeile si barbatii.
Autor: Agerpress
0 Comentarii