Campanie impotriva hepatitei lansata de APAH si SNMF
Campanie impotriva hepatitei lansata de APAH si SNMF
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-impotriva-hepatitei-lansata-de-apah-si-snmf/
La nivel mondial exista peste doua miliarde de cazuri de bolnavi infectati cu virusul hepatitei B, dintre acestia 240 de milioane avand infectie activa. Conform studiilor, in Romania prevalenta infectiei cu virusul hepatic este de 4-6%, procente traduse in peste un million de bolnavi cu hepatita.
Infectia cu virus hepatic B nu pote fi vindecata, ci doar monitorizata
Plecand de la acest context, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) au lansat miercuri, 22 mai a.c., la Institutul National de Boli Infectioase “Prof. dr. Matei Bals”, campania “Impotriva hepatitei alaturi de pacienti”. Cu aceasta ocazie prof. dr. Victoria Arama, de la Institutul “Matei Bals”, a declarat ca in Romania exista o coinfectie cu virusul hepatic B si D, intr-o proportie de peste 20%. Cu atat mai ingrijorator este ca genotipul D este mai frecvent la bolnavii romani si are o evolutie rapida spre ciroza si cancer hepatic.
Si managerul Institutului, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, a atras atentia faptului ca persoanele care nu au fost vaccinate in campania de preventie derulata in 1996 si dedicata nou-nascutilor ar trebui sa se vaccineze cat mai repede posibil. De asemenea, medicul a exclus posibilitatea unei preveniri a infectiei cu hepatita B prin sterilizare, deoarece virusul acesteia moare abia la temperatura de 120 de grade. In aceasta situatie, controlul preventiv, vaccinarea si tratamentul sunt singurele mijloace de prevenire si stopare a evolutiei hepatitei B. In sprijinul campaniei de vaccinare impotriva virusului hepatic B dr. Streinu Cercel a adus in discutie rezultatele campaniei de vaccinare din 1996, care a redus rata de infectie cu hepatita B de la 13% la 3,4-4%.
800.000 de romani infectati cu virus hepatic C
In prezent in Romania exista in jur de 800.000 de persoane diagnosticate cu infectie cu virus de tip C, boala ce poate fi vindecata datorita noilor terapii disponibile. De asemenea, managerul Institutului a mai explicat si ca virusul hepatitei C poate fi distrus la temperatura de 65 de grade.
9.000 de teste pentru depistarea hepatitei
Prezenta la conferinta de lansare a campaniei de screening “Impotriva hepatitei alaturi de pacienti”, Marinela Debu, presedintele APAH, a subliniat necesitatea efectuarii de teste pentru depistarea hepatitei B, mai ales in cazul persoanelor expuse riscului de infectie: persoanele cu tratamente stomatologice, consumatorii de droguri injectabile, persoanele cu piercinguri. Pentru ca aceasta campanie de depistare a hepatitei B sa fie eficienta, este nevoie de aproximativ 9.000 de teste.
Si presedintele SNMF, dr. Rodica Tanasescu, a amintit de propunerea adresata de medicii de familie Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin care au solicitat imputernicirea de a le recomanda pacientilor inscrisi pe liste o astfel de testare.
Campania “Impotriva Hepatitei alaturi de pacienti” este un proiect-pilot de screening care se va desfasura in Bucuresti si in judetele Prahova, Bacau, Mures, Gorj, Buzau si Brasov.
Autor: Agerpress
0 Comentarii